— Da blir det håp for oss på fire hjul også, gliser Leif Kåre Havås (43) fra Granvin med ansiktet vendt mot båteier Bjarne Gåsøy (25). Gåsøy sier ingenting, men ryktene forteller at to jenter fra Eidfjord var med ham ut i båten forrige helg.

— Det er flere jenter i Eidfjord. Her i Granvin er det i hvert fall ingen, sier Gåsøy.

Statistikken gir ham rett. Tall fra folkeregisteret viser at andelen kvinner mellom 20 og 39 år i Granvin er den laveste i fylket - 82,2 kvinner per 100 menn i 2007.

I Eidfjord kommune, på den andre siden av fjorden, er kjønnsfordelingen snudd på hodet. Her bor det 114,1 kvinner per 100 menn i alderen 20 til 39 år.

— Når fergene stopper å gå ved midnatt er det umulig å komme seg tilbake. Har man ikke funnet noen å sove hos innen den tid, har man problemer, gapskratter Havås.

En strikkende kommune

Allerede ved innkjøringen til Eidfjord ser man at noe er annerledes. Noen har montert meter på meter med mønstret strikketøy rundt trestammene langs hovedgaten. Et lokalt kunstprosjekt, forklarer assisterende rådmann Aud Opheim Lygre, og legger til at mennene i kommunen har strikket, de også.

I butikkene, på turistkontoret og i galleriet sitter kvinner bak skrankene. I motsetning til nabokommunene, har kraftkommunen Eidfjord aldri skåret ned på helse- og omsorgstjenestene, der det jobber mange kvinner.

Turistnæringen bidrar også med mange tradisjonelle kvinnearbeidsplasser i kommunen, som i likhet med Granvin har rundt 1000 innbyggere.

— Vi er glade for å ha mange kvinner. Det er de som føder barna. Om en kvinne får seg ny jobb, er vår erfaring at familien flytter etter, sier Opheim Lygre.

Håper guttene kommer

Fem av kvinnene som bidrar til kvinneoverskuddet har samlet seg på turistkaien. Mannlige sykkelturister filmer fjellet, fjorden og de fem jentene.

Fire av dem er i faste forhold, men sier de måtte ut av kommunen for å finne drømmemannen. På vegne av enslige venninner håper de guttene fra Granvin tar turen over fjorden.

— Alle er velkomne til Eidfjord, sier en smilende bankansatt Marie Tveit (24).

Folketallet stiger i Eidfjord, som den eneste kommunen i Hardanger. For ett år siden var det to barnehageavdelinger i kommunen. I høst åpner avdeling nummer fem.

Karianne Seim (20) har sommerjobb på avdeling fire. Hun vurderer å flytte tilbake til bygden etter endt fysioterapiutdanning i Danmark hvis drømmejobben dukker opp. For guttenes del er det mindre å velge mellom, mener Seim.

— De fleste guttene som gikk i klassen min, har reise ut. Mange jobber i Nordsjøen, sier Seim.

Jentene har reist

Ifølge SSB fødes det noen færre jenter enn gutter hvert år i Norge.

Unge jenter drar i større grad enn gutter til byene for å studere, dermed oppstår det et underskudd av unge kvinner i den typiske distriktskommunen. Guttene BT møter i Granvin, har merket seg at nesten ingen av deres tidligere klassevenninner fortsatt bor i kommunen.

— Jentene drar for å studere, og når de er ferdige vil de ha godt betalte jobber som passer utdanningen, mener Ole Arvid Lillegraven (24).

Granvin kommune er blant de fattigste i fylket og har så høye kommunale avgifter «at det er billigere å drikke kornøl enn vann fra kranen», som Jan Gunnar Strand sier det.

Han er daglig leder ved hjørnestensbedriften Granvin Bruk og har 45 ansatte under seg. Fem av dem er kvinner, men Strand skulle gjerne hatt flere.

Hannkatter i Granvin

— Om denne broen gjør det lettere for damene i Eidfjord å komme til Granvin, er jo det kjempebra. Men jeg liker fergen bedre, sier Strand og kaster ut tittelen på Edvard Hoems «Kjærleikens ferjereiser» og deretter «Sukkenes bro» i Venezia mens han langer ut mellom hauger av tømmerstokker.

Bruksansatt Steinar Skeie har også merket seg at det er mye «hannkatter» i Granvin.

— Om vinteren, når fjorden fryser, er det bare meg og snøholet her inne, sier han og ler.

Han er likevel glad i kommunen sin, og får støtte av Ingrid Sæbø som er hjelpepleier på sykehjemmet.

Hun er opprinnelig fra Eidfjord, men flyttet til Granvin for 18 år siden fordi ektemannen kommer herfra.

— Vi har masse menn til damene fra Eidfjord. Når broen kommer, håper jeg de finner hverandre. Og at de bosetter seg i Granvin, selvfølgelig.

Paul Sigve Amundsen