• Kvinnene er krigens glemte ofre. I år er det viktigere enn noen gang å bruke 8. mars til å sette søkelyset på kvinner i konflikter.

Det sier Bhanumathi Natarasan og Janneke Johansen.

Sammen med de andre medlemmene i 8. marskomiteen ønsker de å gjøre kvinnedagen i Bergen til en ny storslått markering mot krigen i Irak.

— Viktig å protestere

Når 8. marstoget marsjerer ut fra Torgalmenningen i ettermiddag, vil hovedparolen være «Kvinner mot krig».

— Slik det er nå, virker krigen mot Irak uunngåelig. Krigen kan komme om to dager eller om en uke. I Norge kan det synes som krigshandlingene er så langt vekk at de ikke angår oss. Men følgene kan bli langt verre enn vi tror.

— Derfor er det viktigere enn noen gang at vi bli mange i gatene som protesterer, sier de to.

Ingen trodde på forhånd at antikrigsdemonstrasjonen 15. februar skulle mobilisere 15.000 bergensere ut på gatene. Jentene håper at antikrigsslagordene vil ljome også i ettermiddag.

— Det er trolig vel ambisiøst av oss å tro at alle skal komme igjen. Men vi håper at det også i dag skal bli trangt om plassen på Torgallmenning. Vanligvis pleier vi være rundt 1000 mennesker i tog i Bergen 8. mars. I dag bør vi bli minst dobbelt så mange, sier de to.

De gleder seg over at det siste året synes å være svært mange unge som engasjerer seg både i antikrigsarbeid og solidaritetsarbeid.

«Kvinneblikk» på krig

For å rette fokus mot kvinner og krig har Natarasan og Johansen vært med på å lage en bildecollage om kvinner og krig. Utstillingen er «Kvinneblikk på krig». De har laget den sammen med Marie Tjelta og Åse Møller Hansen. Collagen blir vist i ungdomshuset 1880 i dag.

— Ni av ti ofre i krig er kvinner og barn. Men lidelsene deres er lite synlige. Bilder som media presenterer viser som regel marsjerende, mannlige soldater på vei for å vinne krigen, sier Natarasan.

Selv er hun biolog og spesielt opptatt av hvordan moderne krigføring forurenser og ødelegger det biologiske mangfoldet.

— Dagens moderne biologisk og kjemiske våpen skader ikke bare umiddelbart målet de treffer. De påfører skader som vil være merkbare i mange tiår fremover. Moderne krig føres med våpen som skader arvestoffet på dyr og mennesker, som forurenser vannet og som ødelegger jorden slik at det blir umulig å dyrke mat i de krigsherjete områdene, sier Natarasan

Johansen er spesielt opptatt hvordan krigen blir romantisert i krigspropagandaen.

— Bildene viser ofte unge, sterke menn i flotte uniformer. Ødeleggelsene, smerten og døden som følger i kjølvannet, blir forsøkt holdt skjult, sier hun.

Tradisjonell lest

Årets 8. mars markeringen i Bergen er ellers sydd over tradisjonell lest. Togets andre hovedparole er «Kriminaliser horekundene nå!». Gamle paroler fra kvinnekampens storhetstid i 70-årene, som «kamp for full kvinnefrigjøring» og «gratis barnehager» og «lik lønn for likt arbeid» blir også å se i toget. Dessuten får toget en egen «Nei til EU» seksjon.

I kveld blir det konsert på Ungdomshuset 1880 med gruppene Zetkin, Frik oi og Accident. Og som vanlig skal det deles ut både likestillingspris og «Bergens tøffeste jente»-pris i løpet av dagen.

MARKERING: Janneke Johansen og Bhanumathi Natarasan har vært med på å lage bildecollagen som vises i Ungdomshuset 1880. De håper at kvinnedagen i Bergen blir en brei markering mot krigen i Irak.<p/>FOTO: HELGE SKODVIN