— Det var bare trist. Jeg ble veldig skuffet, men jeg visste at det hun sa ikke var sant, sier 23-åringen som på seinsommeren i 2007 ble anmeldt av en 25 år gammel venninne for voldtekt.

De to var venner og hadde hatt et seksuelt forhold til tross for at den 25 år gamle kvinnen var gift og hadde barn.

**Les også:

Mann satt uskyldig i arresten**

Ville ikke skape trøbbel

Da 25-åringen kom hjem til Bergen etter et besøk et annet sted i Norge, skal ektemannen ha oppdaget en tekstmelding på mobilen hennes som gjorde at utroskapen ble oppdaget.

Det hele endte med at kvinnen gikk på politistasjonen i Bergen og anmeldte vennen sin for voldtekt.

— Hun var i en situasjon der hun følte at hun ikke hadde noe annet valg enn å anmelde ham. Hun trodde ikke at han skulle få noen problemer, sier Fredrik Verling, kvinnens forsvarer.

Flørtende tekstmeldinger

I det første avhøret fastholdt kvinnen at hun var blitt voldtatt.

Hun ble konfrontert med at vennen hadde en helt annen forklaring og fikk vite at politiet hadde sett mange flørtende tekstmeldinger mellom dem.

Da klarte hun ikke å holde masken lenger og innrømmet at anklagen om voldtekt var løgn og oppspinn.

  • Jeg er glad for at politiet gikk gjennom mobiltelefonen min, sier 23-åringen som fikk saken sin henlagt som intet straffbart forhold. I stedet er det den 25 år gamle kvinnen som nå må møte i retten tiltalt for falsk anklage.

Skjer fra tid til annen

Politiførstebetjent Jens Ekmann på voldsavsnittet i Bergen sentrum sier at de fra tid til annen har saker der kvinner på falskt grunnlag anmelder menn for voldtekt.

  • Antallet varierer, men vi har en håndfull slike saker i året, sier Ekmann.
  • Hovedproblemet er at disse sakene stjeler mye ressurser. Faren er også at vi på grunn av disse sakene tar ressurser fra reelle saker. Dette er forferdelig trist og unødvendig, sier politiførstebetjenten.

Sidsel Isachsen, som leder påtaleavdelingen for denne typen saker i hele Hordaland, sier et vanlig motiv for kvinnene kan være å dekke over for egen utroskap.

Andre årsaker kan være trusler fra ektemenn eller samboer eller at kvinnene angrer på det de har gjort.

Fengselsstraff

Den 25 år gamle kvinnen som nå må møte i retten, risikerer fengsel for den falske anklagen mot sin tidligere venn.

I en dom fra i fjor høst fikk en 22 år gammel kvinne en dom på seks måneder, fem av dem betinget, for å ha løyet om at hun ble voldtatt av to menn i en leilighet i Arna natt til lørdag 11. august 2007.

— Retten kan bare spekulere i motivet for å gjøre dette, men det kan ikke ses bort fra at hun angret det som hadde skjedd, står det i dommen.

Hun måtte også ut med en erstatning på 52.000 kroner til en av gjerningsmennene hun pekte ut på falskt grunnlag.

Silje Katrine Robinson