I 11-tiden fredag kjørte en bil utfor veien på Austevoll i Hordaland. Uhellet skjedde på fylkesvei 154 på Austevoll.

— Hun havnet 7-10 meter ned en skrent, sier politiførstebetjent Jostein Bjånesøy ved Austevoll lensmannsdistrikt.

Ifølge politiet kom kvinnen uskadd fra uhellet. Hun ble sjekket ved lokal legevakt.

Politiet hørte smellet

Det litt spesielle er at politiet var like i nærheten.

— Vi sto cirka 130 meter unna da vi hørte et smell. Vi sprang bort til plassen og fant bilen som var kjørt ned skrenten, sier Bjånesøy.

Like ved dødsulykke-sted

Politimannen sier at stedet der kvinnen kjørte utfor, ligger like i nærheten av plassen der det var en dødsulykke med bil i sjøen senest i februar. En 18-årig mann fra Sotra omkom, og i etterkant ble det klart at den langsgående støpekanten på ulykkesstedet var 40 centimeter for lav.

— Lave, gammeldagse støpekanter er et kjent problem både i Hordaland og ellers på Vestlandet, sa senioringeniør Tor Høyland i Statens vegvesen i etterkant av dødsylykken.

Til lokalavisen Marsteinen sa han videre:

— Vi har hatt fokus på å sikre såkalt sideterreng de seneste årene. Men vi har ikke ressurser til å gjennomføre analyser av alle ulykkene som skjer når det er personskade involvert.

- Undertstell hang igjen

Et vitne som var på stedet sier til bt.no at fredagens utforkjøring skjedde kun 150-200 meter nord for dødsulykkestedet fra februar.

Deler av understellet til kvinnens bil skal ha hengt igjen på støpekanten. Vitnet sier at det også her er sjø nedenfor, men at det er en del hindringer i form av bergnabber og skog før man kommer ned til sjøen.

— I dødsulykken ble den lave støpekanten et tema. Også der fredagens utforkjøring skjedde, var det støpekant langs veien. Men hvorvidt det hadde betydning for at bilen havnet utfor, er for tidlig å si, sier Bjånesøy.

Sak i fylkestinget

Til lokalavisen Marsteinen, som intervjuer ham på ulykkesstedet, sier imidlertid Bjånesøy dette:

— Dette viser bare at det må gjøres noe raskest mulig med de lave støpekantene og fraværet av autovern på utsatte steder.

Ifølge samme avis blir nå trafikksikkerheten i Austevoll løftet opp på høyt politisk nivå: Fylkestinget skal kommende tirsdag behandle en sak der utbedring av støpekanter og autovern i Austevoll er tema.

STØPEKANT: Ved en dødsulykke i februar, like ved der fredagens utforkjøring skjedde, ble lav støpekant et tema. Politiet på Austevoll er usikre på om lav støpekant hadde betydning ved utforkjøringen fredag.
TROND HAGENES/MARSTEINEN