Lørdag 22. september i fjor: Moren til en 14 år gammel gutt er bekymret. Hun har nettopp fått vite at en småbarnsmor fra Vestlandet har kommet til Oslo for å møte sønnen hennes på Plaza Hotel.

— Jeg tenkte at dette måtte jeg få stoppet. Derfor ringte jeg politiet med en gang, sier moren til 14-åringen.

Innrømmet i avhør

Politiet rykker ut til hotellet. Der finner de en 22 år gammel småbarnsmor fra Vestlandet, sammen med 14-åringen og flere andre ungdommer.

— Hun hadde reist bort for å besøke ham, men det skjedde ikke noe straffbart der som man kan bevise utover enhver rimelig tvil, sier politiadvokat Trond Eide i Hordaland politidistrikt.

Men i avhør med politiet forteller tenåringen at møtet på hotellrommet ikke var første gang han hadde vært sammen med småbarnsmoren.

En drøy uke før hotellmøtet hadde den 22 år gamle kvinnen seksuell omgang med 14-åringen i hennes bolig utenfor Bergen sentrum.

— Det har hun innrømmet i politiavhør, sier Eide.

- Betalte togbillett

Ifølge moren til 14-åringen har sønnen fortalt at småbarnsmoren betalte togbillett for ham, slik at han kunne besøke henne i Bergen.

Egentlig skulle saken mot kvinnen opp i Bergen tingrett i mai som en tilståelsessak, men småbarnsmoren trakk tilståelsen.

Derfor må hun nå møte i Bergen tingrett i oktober, tiltalt for seksuell omgang med et barn under 16 år.

Statsadvokat Randi Lucie Gabrielsen, som har tatt ut tiltalen, varsler at påtalemyndigheten vil legge ned påstand om oppreisningserstatning til 14-åringen.

Advokat Bjørn Liabø, som forsvarer småbarnsmoren, ønsker ikke å kommentere saken.

- Vanskeligere å anmelde

Psykologspesialist Espen Rutle Johansson i RVTS tror mange underspiller alvoret i saker med kvinnelig overgriper.

— Det er en overdreven tro på unge menn og gutters driv mot sex, som overskygger alt annet. Det er en ganske vanlig oppfatning at unge gutter og menn bør smile og nikke fornøyd i alle sammenhenger der de får tilgang på sex, sier Johansson.

Han tror stereotype oppfatninger om kjønn kan gjøre det vanskeligere for gutter og menn å anmelde overgrep.

— Dette gjør det vanskeligere å gi uttrykk for at det var ubehagelig, og dermed også for å anmelde det. Det utfordrer manndommen på et vis. Man er kanskje ikke ordentlig mann hvis man opplever det som et overgrep, sier Johansson.

Han sier det er forsket lite på overgrep begått av kvinner, men slår fast en ting:

— Et overgrep er et overgrep, uansett. Det går ikke bedre med disse guttene enn hvis det var en jente som hadde blitt utsatt for et overgrep av en voksen mann.

Scanpix