— De faktiske forhold at hun har vært gift med to menn samtidig vil ikke bli bestridt. Men saken handler om at hun følte seg presset eller truet til å inngå et nytt ekteskap, sier kvinnens forsvarer, advokat Olaf Holm, til BT.

Historisk rettssak

Den historiske rettssaken kommer opp for Bergen tingrett i februar. Her vil kvinnen nekte straffskyld.

— Det ligger i kortene at hun ikke vil erkjenne straffskyld når ekteskapsinngåelsen skjedde mot hennes vilje, sier Holm.

Problemet til kvinnen er at hun aldri har fortalt politiet at hun følte seg presset eller truet. Da hun ble avhørt første gang, ga hun følgende grunn for det nye giftermålet.

— Jeg glemte at jeg var gift, sa 36-åringen.

Naturlig nok hadde politiet vanskelig for å tro på den forklaringen. De mener kvinnen hadde helt andre hensikter da hun inngikk sitt fjerde ekteskap siden hun kom til Norge. Politiet mener det dreier seg om ren proforma.

Presset livssituasjon

Politiet har ikke forsøkt å etterforske om penger har vært inne i bildet, eller om kvinnen faktisk er blitt presset. En av mennene hun har inngått ekteskap med soner nå en lengre dom for narkotika, og hun skal ha vært i en presset livssituasjon. De siste vil bli et sentralt tema under rettssaken.

Kvinnen ble anmeldt av utlendingsseksjonen i politiet. En av politiets teorier er at kvinnen inngikk ekteskapet for å hjelpe mannen til opphold i Norge.

Det er derimot ikke nevnt i tiltalen. Her konsentrerer man seg om faktumet at hun har vært gift med flere samtidig - ikke hva som eventuelt måtte ligge bak.

Mange menn

Den 36 år gamle kvinnen kommer opprinnelig fra et land i Afrika, men er norsk statsborger. Hun kom til Norge på 90-tallet, og giftet seg da med en nordmann. Senere ble de skilt. Hun giftet seg i 2002 med en afrikansk mann. Dette ekteskapet havarerte etter kort tid.

I februar i fjor ble kvinnen gift på nytt - også denne gangen med en afrikaner. Ifølge Folkeregisteret bor disse fortsatt sammen.

Så i august skjedde det som er grunnlaget for tiltalen. Angivelig mens ektemannen reiste på ferie glemte konen at hun var gift, og vips så giftet hun seg med en ny afrikaner.

Flermanneriet ble avslørt da denne mannen søkte oppholdstiltalte i Norge.

Da kom det frem at kvinnen var gift med en annen mann gjennom en menighet i Oslo. Denne menigheten har senere mistet retten til å skrive ut vielsesattester.

Dersom kvinnen blir dømt etter bigami-lovgivningen, straffelovens paragraf 220, skriver hun rettshistorie.

Vi må helt tilbake til tidlig på 60-tallet for å finne tilsvarende saker. Da ble en sjømann dømt for å ha vært gift med flere kvinner samtidig. Han fikk åtte måneders ubetinget fengsel. Straffen i dag vil trolig være langt mildere.

FAKSIMILE: BT 22. juni i år.