En 25 år gammel nigeriansk kvinne ble denne uken pågrepet av politiet i Bergen, mistenkt for brudd på utlendingsloven.

Det skulle imidlertid raskt vise seg at kvinnen har vært i politiets søkelys i lengre tid i forbindelse med etterforskningen av en menneskehandelsak.

— Vi mener hun har bistått med å få en annen nigeriansk kvinne til Bergen i 2011. Denne andre kvinnen har så blitt satt til å drive med prostitusjon, sier politiadvokat Sylvia Myklebust ved seksjon for organisert kriminalitet.

Hadde vitnestatus

25-åringen hadde opprinnelig status som vitne i menneskehandelsaken, men politiet har underveis i etterforskningen kommet frem til at hun har hatt en større rolle. Hun har vært etterlyst i lengre tid, før hun altså tilfeldigvis dukket opp i politiets arrest denne uken.

— Saken startet ved at to nigerianske menn plaget prostituerte på gaten i Bergen. Den ene av dem gikk til angrep med en flaske. Han fikk en dom for forsøk på hallikvirksomhet i fjor, mens den andre er siktet for menneskehandel i tillegg.

Politiet mener 25-åringen har jobbet som prostituert i Bergen tidligere, og at hun har tilrettelagt i prosessen med å få andre kvinner inn i landet.

Voodoo-trusler

Vanligvis blir disse kvinnene lokket til Norge med lovnader om at det venter en vanlig jobb på dem der, ifølge politiadvokaten.

Tidligere prostituerte har forklart hvordan de blir truet i hjemlandet, blant annet ved hjelp av voodoo-forbannelser.

— Nigerianske kvinner blir ofte utsatt for slike ritualer før de reiser, for å skremme dem til å gjøre det de får beskjed om. Så pådrar de seg gjeld for reisen, og må prostituere seg for å betale tilbake det de skylder. Dette er på mange måter en klassisk metode, sier Myklebust.

Fengsles i dag

Offeret i menneskehandelsaken, en nigeriansk kvinne, satt tirsdag morgen i avhør med politiet.

— Jeg tar ikke endelig stilling til fengslingsspørsmålet før jeg har hørt hva fornærmede har forklart, men i utgangspunktet mener vi at det foreligger unndragelsesfare, sier Myklebust.

Det har ikke lyktes BT å komme i kontakt med 25-åringens forsvarer tirsdag morgen.