Politiet pågrep i natt en kvinne som er siktet for å ha ringt inn en bombetrussel til Flesland i 22.40-tiden i går kveld.

— Det ble gjort en del etterforskningsskritt som gjorde at vi kunne gå til en pågripelse her i Bergen, sier Ole Jakob Malmo, operasjonsleder i Hordaland politidistrikt.

Kjent av politiet

— Vi pågrep en kvinne nær politistasjonen i sentrum klokken 01.49. Hun skal avhøres i løpet av dagen, sier Harald Lekven, politioverbetjent ved Bergen Sør politisastjon.

Kvinnen er 44 år gammel og godt kjent av politiet. Lekven vet ikke noe om omstendighetene rundt pågripelsen.

VENTER VED MIDNATT: Lufthansa flight lh 872 fra Frankfurt ble stående utenfor Flesland rundt midnatt. Alle om bord blir bedt om må sitte ned og får ved 23.50-tiden ikke få gå ut av flyet.
CHRISTINA PLETTEN
SPERRET AV: Slik så det ut utenfor terminalen på Flesland ved 23.30-tiden onsdag kveld.
FRØY GUDBRANDSEN

— Nå på morgenkvisten jobbes det med tekniske undersøkelser. Den pågrepne vil avhøres i dag, og vi vil deretter avgjøre hva vi gjør videre i forhold til personen, sier operasjonsleder Jan Steimler til NTB.

Stengt i to timer

Bergen Lufthavn Flesland kunne åpne igjen i 01-tiden i natt, etter å ha blitt evakuert og stengt i over to timer.

Steimler påpeker at det likevel er snakk om en alvorlig hendelse som har vært kostbar for mange aktører.

— Vi vil foreløpig ikke gå ut med ytterligere opplysninger fordi en del arbeid gjenstår i saken, sier Steimler.

Ifølge Dagbladet ble Flesland-trusselen ringt inn til Avinors sentralbord fra en mobiltelefon.

Den pågrepne i Bergen er ikke mistenkt for å ha noe å gjøre med bombetrusselen mot Trondheim Lufthavn Værnes mandag. En 36 år gammel mann er etterlyst i forbindelse med dét forholdet.

«Et heldig tidspunkt»

Flyplassjef Adelheid Nes bekrefter at det kom inn en bombetrussel en gang mellom klokken 22.30 og 23.00. Hun ønsker ikke å kommentere omstendighetene rundt innringingen.

— Dette er veldig kjedelig for de det gjelder, men det var et heldig tidspunkt, sier flyplassjefen.

— Vi evakuerte alle de reisende til et hotell i nærheten. Jeg er her med dem nå. De har ikke fått bagasjen og noen vil gjerne avvente, sa Nes ved midnatt.

Hun anslo at det var rundt 150 passasjerer samlet på Clarion Hotel Bergen Airport.

— Jeg har også snakket med de ansatte. Vi er godt trent på slike situasjoner. Vi trener jevnlig på beredskap og avvikssituasjoner, la hun til.

Brannvesen og politi

Et titall politifolk ankom flyplassen for å bidra i evakueringsarbeidet, og brannvesenet rykket ut med to biler.

Alle som oppholdt seg i terminalen, eller i nærheten av terminalen, ble kommandert vekk. Det samme gjaldt bilene på kortidsparkeringen.

flesland.jpg
KJETIL GILLESVIK
nypolitimann.jpg
FRØY GUDBRANDSEN

— Folk ble bedt om gå til hotellet ved siden av terminalen, forteller BT-journalist Kjetil Gillesvik.

Tre ankomst-fly ble fjernparkert mens politiet gjennomsøkte terminalen. Ytterligere ett fly skulle lande like etter midnatt. Ingen avganger ble påvirket.

Det ble i 23.40-tiden opplyst at passasjerene kunne få busstransport til sentrum, men mange valgte altså å bli igjen for å få seg med bagasjen.

Satt fast i flyet

Et fly fra Oslo hadde nettopp landet da evakueringen begynte. Fem fly skulle lande på lufthavnen fra klokken 23.15 og utover, ifølge Avinors nettsider. Det var ingen avganger så sent.

Et Lufthansa-fly fra Frankfurt sto på rullebanen, og passasjerene fikk ikke lov til å gå ut av flyet, forteller en passasjer til BT.

Klokken 23.57 fikk passasjerene beskjed om at de ville bli fraktet til helikopterterminalen med buss. Men så skjedde lite, og klokken 00.45 kom det ny beskjed, om at flyet nå kunne bruke terminalen igjen.

Også et fly fra London skal ha stått fast på rullebanen.

«Sitter på London-flyet. Vi får ikke forlate flyet. Får servert vann, ellers er vi trette og ønsker bare å komme oss hjem», skrev Per Stiegler i en SMS til BT klokken 00.23.

Et fly fra Riga landet rundt klokken 00.30 på Flesland etter å ha sirklet over i 20 minutter.

— Kapteinen sier at vi fortsatt ikke får lov til å gå av flyet, men at de prøver å finne alternative løsninger, fortalte en av passasjerene til BT.

Bombetrussel også mandag

Mandag ble det ringt inn en bombetrussel til Trondheim Lufthavn Værnes, som førte til stengning av flyplassen i fire og halv time og store forsinkelser i flytrafikken.

Etter den hendelsen har politiet etterlyst en mann i 30-årene bosatt på Østlandet. Han er tidligere dømt for vold og trusler og har vært etterlyst av norsk politi siden mai.

Nord-Trøndelag politidistrikt har grunn til å tro at han oppholder seg i utlandet.

Politiet i Bergen var tidlig klar på at det ikke var denne mannen som ringte inn bombetrusselen mot Flesland onsdag kveld.

EVAKUERT: Passasjerer venter i hotellresepsjonen på Clarion Hotel Bergen Airport i natt.
FRØY GUDBRANDSEN