Klokken 13.30 på Breistein i går: En ung, rumensk kvinne dukker opp i Breisteinveien. Hun veiver med armene og greier å stoppe en forbipasserende patruljebil fra Åsane politistasjon.

På grunn av store språkbarrierer har hun store problemer med å gjøre seg forstått. Politipatruljen kjører henne rett til sentrum politistasjon hvor hun ble tatt hånd om på utlendingsavsnittet.

Knuser døren til siktede

Kvinnen forklarer etter hvert at hun skal ha blitt presset til å prostituere seg i en kjellerleilighet på Breistein. Hun skal også ha blitt holdt innesperret mot sin egen vilje.

Politifolk fra etterretningsavdelingen ved Bergen sentrum politistasjon reiser kort tid etter ut i Åsane utstyrt med rambukker. De slår inn døren, stormer inn i leiligheten og pågriper to menn.

Begge er nå siktet for menneskehandel.

Den rumenske kvinnen ble i går kveld avhørt på sentrum politistasjon.

— Vi er svært tidlig i denne saken. Det er for tidlig å si noe om hvilket omfang saken vil få, sier politiadvokat Anette Vangsnes.

Denne nye saken kommer i tillegg til to store menneskehandelsaker som har krevd store ressurser fra politiet i høst.

Pågrep 110 personer

Politiet sier at de vil undersøke om saken har tilknytning til en annen menneskehandelsak i høst, der flere rumenere skal være involvert. I oktober ble seks personer pågrepet og siktet for henholdsvis hallikvirksomhet og menneskehandel. Fire av dem er fra Romania.

Politiet tror at ca. ni rumenske kvinner skal ha kommet til Bergen for å jobbe som prostituerte. De er spesielt opptatt av tre av de siktede, tre brødre, og deres mulige roller i denne saken og et større rumensk halliknettverk.

Nettverket skal ha tilknytning til prostitusjon i Spania, der politiet i november aksjonerte og pågrep 110 personer i Barcelona.

Brødrene skal blant annet ha brukt Café Børs som base for organisering av sex-salget.

- Ble kjøpt for 12.500

En av kvinnene, en 21-årig alenemor fra Romania, fortalte under et bevisopptak i Bergen tingrett i desember at hun ble solgt for 12.500 kroner til to av de siktede, et rumensk ektepar. Det skal ha skjedd mens hun jobbet som prostituert i Barcelona.

Kvinnen fortalte at hun ble nødt til å betale tilbake pengene det rumenske ekteparet hadde betalt for henne.

Før det reiste hun fra Romania til Barcelona, fordi kjæresten hennes fortalte henne at det var gode penger å tjene på prostitusjon der. Derfra sendte hun penger til kjæresten i Romania, fortalte hun i retten.

Kvinnen er nå hovedvitne i politiets etterforskning.

Flere av de andre kvinnene skal ha forklart at de følte seg truet av rumenerne.

KNUT EGIL WANG