Kvinnen ble reddet klokken 09.23, en drøy time etter at politiet fikk melding om at hun hadde falt i elven Kinso i Kinsarvik.

Hun er nå fraktet til sykehus, og ser ut til å ha sluppet unna uhellet med bare lettere skader.

— Kvinnen blødde fra skrubbsår da hun ble funnet, og var moderat nedkjølt, opplyser operasjonsleder Per Stiegler ved Hordaland politikammer til bt.no.

- Så livredd ut

Før redningshelikopteret kom, hadde kvinnen klart å klamre seg fast til en liten stein midt i elven. Hun sto på steinen - iført en lang, svart kjole - da redningen kom.

— Strømmen er hard der nede, så det så skummelt ut. Kvinnen sto helt i ro på steinen. Hun så livredd ut, helt lammet, og tviholdt på et tau som var blitt kastet ut til henne før helikopteret kom, sier øyenvitne Ole Bent Larsen.

Larsen og samboeren hans er på ferietur i området, og overnatter i en campingvogn like ved elven. Paret våknet av ambulansesirener fredag morgen.

Ifølge Larsen var det umulig å snakke med kvinnen mens hun sto i elven, på grunn av den overdøvende støyen fra vannmassene.

Sett av turgåer

Det var tilfeldig forbipasserende som meldte fra om at kvinnen lå i elven. Foreløpig er det uklart hvordan hun havnet der.

Stedet der kvinnen befant seg, ligger i Husedalen, om lag 200 meter ovenfor den lokale landingsplassen for helikoptere. Etter det bt.no får opplyst, er dette i en skog om lag to kilometer fra Kinsarvik sentrum.

Det er tre fosser like ovenfor stedet der kvinnen ble funnet. Det er lite sannsynlig at hun har falt ned noen av dem, ettersom skadene da trolig ville vært langt mer alvorlige. For tre år siden omkom en 29 år gammel kvinne da hun falt utfor en av fossene.

Stor redningsaksjon

I tillegg til luftambulansen, deltok også lokalt politi og brannvesen i redningsaksjonen, sammen med andre lokale redningsmannskaper. Et team med dykkere ble sendt av gårde fra Bergen i sjøfly, men nådde ikke frem før dramaet var over.

Hovedredningssentralen på Sola vurderte å tilkalle et privat helikopter fra firmaet Airlifts base i Kinsarvik. Dette ble det ikke noe av, ettersom dette helikopteret ikke var utstyrt med lang nok redningsstige. Man fryktet at det sterke lufttrykket fra rotorbladene kunne blåst kvinnen videre ned i elven.

DRAMATISK: - Hun så livredd ut, helt lammet, sier øyenvitne Ole Bent Larsen om kvinnen som ble reddet i Ullensvang fredag.
Foto: Vegar Vik