Kvinnen i 20-årene kolliderte med et vogntog.

Hun ble erklært død på stedet klokken 23.45, opplyser Sogn og Fjordane politidistrikt.

Nærmere opplysninger om den omkomne vil ikke bli frigitt før i ettermiddag.

Alvorlig skadet

En 30 år gammel vogntogfører ligger kritisk skadet på Haukeland universitetssykehus i Bergen.

— Han ble sendt dit med luftambulanse, opplyser operasjonsleder Wenke Hope i Sogn og Fjordane politidistrikt.

Politiet ble varslet om ulykken klokken 23.

Kollisjonen skjedde om lag ti kilometer fra Aurlands-siden av tunnelen. Personbilen kjørte i retning mot Lærdal. Vogntoget i retning mot Aurland. Det var en person i hver bil.

Vogntoget delt i flere deler

Det er omfattende materielle skader. Brannvesen, ambulanse og politi rykket ut til kollisjonen.

Sammenstøtet var så kraftig at vogntoget ble delt i flere deler. Vrakrestene er spredd over et stort område.

— Det gjenstår en del opprydning. I tillegg må en geolog inn og sjekke tunnelen. Vogntoget har kjørt i veggen, og skallet av betong. Det er noen sprekker som må vurderes, sier vaktkommandør Jan Erikstad i Statens vegvesen.

I mellomtiden blir det omkjøring. De som kommer fra Voss må velge Hardangervidda eller Aurland - Hol. De som kommer fra Fjordane til Voss kan kjøre rv 13 over Vikafjellet.

Lærdalstunnelen er 24,5 kilometer lang og går mellom Aurland og Lærdal i Sogn og Fjordane. Den er en del av E16 mellom Oslo og Bergen, og er verdens lengste bilveitunnel, ifølge Wikipedia.

Fortsatt stengt

— Tunnelen er fortsatt stengt. En geolog er nå inne i tunnelen for å vurdere skadene. Klokken 11.30 vil Statens vegvesen ta en ny vurdering om når Lærdalstunnelen kan åpnes, sier operasjonsleder Olaug Holme i Sogn og Fjordane politidistrikt klokken 10.50.

Vi har fått en geolog til å se på skadene fordi vogntoget traff tunnelhimlingen. Det er blitt en del skader på betongen og fjellet inne i tunnelen, sier seksjonsleder Eivind Yttri i Statens vegvesen.

Politiet og ulykkesgruppen til Statens vegvesen var ferdig med arbeidet i tunnelen klokken 11.30.

Statens vegvesen melder klokken 13.00 at de holder på med opprydding inne i tunnelen.

Det er mye arbeid som skal gjøres og det brukes en stor kranbil til å fjerne vrakrestene etter bilene som var involvert i ulykken.

— Bilbergingen vil være ferdig klokken 15.00, men vi kan nå ikke si om tunnelen blir åpnet da. Vi kommer tilbake mer informasjon straks vi vet noe mer. Vi arbeider for å gjøre forholdene best mulig for trafikantene, samtidig som det skal være trygt å slippe trafikken gjennom tunnelen, sier seksjonsleder Eivind Yttri i Statens vegvesen.

Lærdalstunnelen åpner

Lærdalstunnelen vil bli åpnet en gang mellom klokken 16.00 og 17.00 i ettermiddag, melder Statens vegvesen.

Betonghimlingen som ble skadet er sikret. De siste utbedringene vil bli gjort over nyttår.

— Det er nå ikke noen fare for å kjøre gjennom tunnelen. Farten i området der ulykken skjedde, vil bli skiltet ned på grunn av oljesøl i veibanen. Fartsgrensen vil bli satt opp igjen om et par dager, sier avdelingsleder Nils Magne Slinde.

Her finner du oppdatere veimeldinger fra Statens vegvesen.