Flere tusen bilister opplevde enorme bilkøer etter ulykken som krevde to liv ved Arefjord på Litlesotra.

Det var Ingvild Tubbene (23) og Geir Kristoffersen (33) som i går ettermiddag omkom i trafikkulykken på riksvei 555 ved Straume i Fjell kommune.

Tre biler var involvert i ulykken, som skjedde ved Arefjord i 13.30-tiden.

— De to avdøde satt i samme bil, som kom kjørende fra Straume mot Bergen, sier operasjonsleder Preben Wallestad i Hordaland politidistrikt.

Den første bilen ble påkjørt av en lastebil bakfra, som dyttet bilen over i motgående kjørefelt, hvor den ble truffet av en møtende bil.

I den møtende bilen satt en 81 år gammel mann, som kom fra ulykken med lettere fysiske skader. 81-åringen ble utskrevet fra sykehuset i går kveld. Den 41 år gamle mannlige lastebilsjåføren ble tatt hånd om av et kriseteam på stedet.

Kø i over syv timer

Syv timer senere var det fremdeles kø vestover fra Puddefjordsbroen. Årsaken var blant annet at havarikommisjonen brukte tid på å undersøke ulykkesstedet før vrakene kunne fjernes. Trailersjåfør Torgeir Bakke mener politiet også må ta sin del av ansvaret.

— Jeg ringte inn til politiet i 20-tiden og gjorde dem oppmerksomme på at det fremdeles var kø. Først da sendte de av gårde tre politimotorsykler for å dirigere trafikken, sier han.

Vaktoperatør Tom Hansen på Vegtrafikksentralen opplyser at køene løste seg opp ved 20.45-tiden. Da begynte politiet å dirigere ved påkjøringsfeltene, slik at hovedveiløpet ble tømt for biler.

— Vi hadde masse folk der hele tiden. Vi hadde også motorsyklister på fra klokken 18.00, men trafikkmengden var enorm, sier operasjonsleder Preben Wallestad i Hordaland politidistrikt.

Fikk motorstopp

Joakim Brandsrud (18) og Tonje Kristine Bubandt-Stenberg (21) brukte over tre timer fra Danmarks plass til Lyderhornsveien ved Liavatnet. Der fikk de motorstopp.

— Jeg startet på Danmarks plass ti over tre. Vi kjørte over Laksevåg for å slippe noe av køen, men på motorveien gikk det ufattelig tregt. Etter hvert skjønte jeg at vi ville gå tom for bensin. Vi svingte inn på Lyderhornsveien for å slippe å bli stående på hovedveien. Så var det stopp, forklarer Brandsrud.

Ved 21-tiden i går hadde han fått tauehjelp til Godvik, men hadde ennå ikke kommet seg hjem for dagen.

— Det er selvfølgelig kjedelig, men det er ikke noe å gjøre med. Det er slikt man kan oppleve når det skjer alvorlige ulykker, sier han.

- Ufattelig tragisk

Fjell kommune vil undersøke om situasjonen kunne vært håndtert annerledes.

— Dette er en ufattelig tragisk ulykke, og det er forferdelig at to liv har gått tapt, sier varaordfører Georg Indrevik i Fjell kommune.

Han mener at kommunen, politiet og veivesenet må undersøke om trafikken kunne vært dirigert bedre for å redusere køene ved alvorlige hendelser.

— Vi har opplevd flere ganger at hovedveien er blitt fullstendig blokkert, også ved langt mindre alvorlige hendelser. Vi må sette oss ned og evaluere hvordan vi skal håndtere slike krisesituasjoner, sier Indrevik.

Store ringvirkninger

Alle barnehager, skoler og skolefritidsordninger i Fjell ble holdt åpne utover normal åpningstid i går, siden mange foreldre ble forsinket.

— Det er ingen som kan noe for dette, og vi holder åpent til alle barn er hentet. Vi har fått en del telefoner fra frustrerte foreldre, men de fleste har vært flinke til å ordne seg. De har fått venner og bekjente til å hjelpe seg, sa pedagogisk leder Lars Hannevold i Kårtveitpollen barnehage til bt.no i går ettermiddag.

Sjekk oppdaterte veimeldinger.

SAMME BIL: De to avdøde satt i samme bil, som kom kjørende fra Straume mot Bergen. FOTO: Olav Røli