I går startet rettssaken mot kvinnen, som er tiltalt for å ha lurt til seg over 2,1 millioner kroner.

I løpet av en periode på tre og et halvt år, fra juli 1999 til januar 2003, lånte hun store summer fra godtroende bekjente. En mann gav kvinnen hele 402.000 kroner, penger han aldri så igjen.

Kvinnen hadde flere forklaringer på hva pengene skulle brukes til. Flere ganger forklarte hun at hun skulle betale for behandling og kuropphold for sin alvorlig syke bror.

Andre ganger lokket hun folk til å være med på investeringsprosjekter som etter sigende skulle gi skyhøy avkastning. Import av biler fra Tyskland, salg av merkeklær, investering i datautstyr, og handel med mobiltelefoner skulle gi lånerne pengene tilbake og vel så det.

Lånte for å betale gjeld

Men månedene gikk, uten at investorene så noe til bilene, datamaskinene og mobiltelefonene. Årsaken var at kvinnen hadde stukket pengene i egen lomme.

— Hun har forklart at hun har brukt pengene til personlig forbruk og til å betale ned gjeld, sier aktor Lise Pharo.

Kvinnen skal etter hvert ha følt presset fra de misfornøyde kreditorene. Blant skal hun ha fått besøk av pengeinnkrevere på døren.

— Hun tok opp nye lån hos andre bekjente for å kunne betale gammel gjeld. Slik fortsatte det i en runddans. Men hun mener at beløpet hun skylder er lavere enn det som er nevnt i tiltalen, sier forsvarer Grethe Gullhaug.

Minst én av de fornærmede tok opp forbrukslån, med 18 prosent rente, for å låne kvinnen stadig mer penger. Dette hadde dommeren problemer med å forstå under rettssakens første dag.

— Jeg har nok vært flink til å snakke for meg. Tillit. Det er det dette egentlig dreier seg om. Men jeg forstår at det virker underlig. Det synes jeg også i ettertid, forklarte kvinnen i retten i går.

Om et av ofrene sa kvinnen:

— Jeg kom med en av historiene mine. Han mente bare å være grei og snill. Han var godtroende, for å si det slik

- Gav godt inntrykk

32-åringen solgte tidligere forsikringer for Vesta, men mistet jobben etter at det ble tatt ut siktelse for grovt bedrageri. Hun har nå fått nytt arbeid. De 17 fornærmede vil fremme et omfattende erstatningskrav mot kvinnen.

BT har snakket med en av de fornærmede, en 29 år gammel mann, som lånte kvinnen totalt 305.000 kroner.

— Pengene skulle investeres i datautstyr og import av biler. Hun lovet god fortjeneste, og hørtes troverdig ut. I tillegg sa hun at hun trengte penger til å betale for behandling av broren, sier mannen.

Han har vanskelig for å forklare hvorfor han gang på gang overførte kvinnen tusenvis av kroner.

— Jeg kan ikke si annet enn at hun gir et godt inntrykk og er flink til å snakke for seg. I ettertid har jeg skjønt at hun er utrolig manipulerende.

— Jeg sliter med store økonomiske problemer på grunn av henne. Jeg tok opp forbrukslån, og har betalt enormt mye i renter. Foreldrene mine hjalp meg en del, men det gikk så langt at min mor spurte om jeg var narkoman på grunn av pengeforbruket.

— Jeg vegret meg lenge for å gå til anmeldelse, men til slutt gjorde jeg det. Jeg fikk sjokk da jeg skjønte omfanget av saken, sier han.