Beslaget er det største tollerne har gjort i Hordaland og Sogn og Fjordane siden høsten 2001, opplyser toll— og kontrollsjef Rolf-Ole E. Seljeflot til Bergens Tidende.

Måtte kle seg naken

Narkohunden Max fikk snusen på stoffet under en rutinekontroll på Flesland ved 15.30-tiden lørdag for en uke siden. Alle passasjerene fra et KLM-fly var i ferd med å bli sjekket da hunden reagerte på en ung kvinne fra Litauen.

Kvinnen, som hadde reist fra Amsterdam, nektet for å ha stoff på seg, og ble bedt om å bli med en kvinnelig tollinspektør inn på et rom. Der fikk 19-åringen beskjed om å kle av seg.

En mistenkelig gjenstand hang ut av kvinnens skjede. Da tollinspektøren trakk i gjenstanden, viste den seg å være en sammenknyttet kjede med ti fulle kondomer. De inneholdt til sammen 242 gram av et stoff som etter alt å dømme er heroin. De om lag 4800 brukerdosene har en gateverdi på rundt 480.000 kroner.

Leter etter bakmenn

Etterforskere fra politiets narkotikaavsnitt forsøker nå å finne ut hvem som skulle motta heroinen. Politiet har lagt fullstendig lokk på saken.

— Jeg kan bekrefte at vi etterforsker forholdet. Dette er det største enkeltbeslaget gjort så langt i år, sier politioverbetjent Jørn Solsvik.

19-åringen ble mandag varetektsfengslet for fire uker. Hun er siktet for å ha innført et betydelig kvantum narkotika. Paragrafen politiet bruker har en nedre grense på 750 gram heroin, nesten en halv kilo mer enn kvinnen hadde i skjeden. Dette kan bety at saken er mer omfattende enn beslaget på Flesland tilsier.

— Jeg vil ikke kommentere siktelsen, sier politiadvokat Elisabeth Ryen til Bergens Tidende.

Advokat Fredrik Verling sier at hans klient tar siktelsen svært tungt. Ut over det er han knapp i sine kommentarer. Klienten hans er ilagt fullstendig brev- og besøkskontroll.

De siste månedene er en rekke litauere blitt tatt for narkotikasmugling til Norge. 14. september i fjor ble tre litauere pågrepet med 2,8 kilo amfetamin på en parkeringsplass i Nipedalen.

Uvanlig mengde i kroppen

Ifølge tollsjef Rolf-Ole E. Seljeflot er det svært sjelden man finner så store kvanta i kroppens hulrom som tilfellet var i det siste beslaget på Flesland. Når folk gjemmer stoff på slike steder, er det vanligvis snakk om mindre mengder, sier Seljeflot.

Store deler av kroppen kan brukes som lagringsplass for narkotika. Tollvesenet i Bergen har også tidligere funnet stoff i skjeden, i tillegg til endetarmen, munnen, ørene og nesen. Noen ganger svelges stoffet og havner i tarmsystemet.

Smuglerne sørger oftest for å pakke stoffet godt inn før det føres inn i kroppen, og kondomer er hyppig brukt til innpakningen.

Napp på Flesland

Tollerne i Bergen ville hatt en mye vanskeligere jobb uten narkohunden Max og hans fabelaktige luktesans. Hunden hadde mye av æren også for det forrige store narko-beslaget i Bergen, på Skoltegrunnskaien 3. oktober 2001. Da snuste Max seg frem til 62 kilo vakuumpakket hasj i et bildekk på danskefergen «Bergen».

Og på Flesland i går fikk Bergens Tidende demonstrert Max sine ferdigheter.

Klokken er 21.40 og KL 1193 fra Amsterdam har akkurat landet. Max er på plass sammen med fire mennesketollere. Allerede fjerdemann ut av flyet blir utsatt for stor iver fra lille, søte Max. Hunden markerer kraftig, og en engelskmann i slutten av 30-årene, med utseende som en forretningsmann, blir raskt tatt hånd om av en av tollerne. Det går så fort og effektivt at få av de andre passasjerene merker noe.

I avhør innrømmer briten å ha brukt hasj, og at han hadde en hasjklump i lommen tidligere på dagen. Denne kvittet han seg med før han gikk på flyet, hevder briten.

Tidligere i går snuste Max seg frem til 14 gram marihuana og 8 gram hasj.

Forbløffende lukteevne

— Luktbildet hos hunden er helt forbløffende. Mens mennesket har fire millioner lukteceller, har hunden 240. Det er som om mennesket har cornerflagget, og hunden resten av fotballbanen.

Max reagerer på cirka annethvert fly, og han kan lukte på minst 50 meter om du bærer eller har brukt narkotika. Hvor store gateverdier Max har snust seg frem til i løpet av sine syv år i tjenesten, har ikke matfar oversikt over.

I fjor førte Max' arbeid til at det ble gjort 50 beslag, året før 87.

Det fine med denne type hundesøk er at hunden ikke gjør forskjell på folk, at den ikke bryr seg om mennesket ser ut som en sliten hippie eller en velkledd businessmann, forteller hundeføreren, og tilføyer at denne type søk er mentalt anstrengende for hunden.

— Hunden reagerer på alle typer narkotika, bortsett fra piller. Unntaket fra pilleregelen er ecstasy, forteller tolleren.