Kvinnen hadde gått ut fra sitt hjem ved 17-tiden onsdag. Hun hadde tatt seg opp til Johan Blytts vei, i området der Ulriksbanens nedre stasjon ligger. Derfra hadde hun gått videre opp mot Ulriksmasten.

— Vi fikk melding fra AMK klokken 02.51 om at de hadde en kvinne som trengte hjelp. Hun hadde kontakt med dem på telefon, forteller Morten kronen, operasjonsleder i Hordaland politidistrikt.

Peilet henne inn

Helikopteret søker etter kvinnen ved Ulriksmasten.
CATHRINE KRANE HANSEN

En stor leteaksjon ble umiddelbart iverksatt. Først 2 timer og 13 minutter senere var den avsluttet. Det var nemlig ikke enkelt for politiet å finne ut hvor kvinnen befant seg.

— Hundepatrulje og flere andre patruljer ble sendt ut, brannvesenets klatregruppe kalt inn, pluss helikopteret fra luftambulansen. Mannskapet opplyste at de måtte skjære seg gjennom vegetasjonen på vei oppover mot Ulriken. Vi hadde flere biler med blålys i området ved Ulriksbanens nedre stasjon. Kvinnen forklarte hvor hun så blålys. Hun fortalte også at hun var i nærheten av en steinete sti, og det var stedvis snø rundt henne. Dette gjorde at vi klarte å peile henne inn, forteller Kronen.

— Dessuten fortalte hun at hun hørte lyden av helikopter og at hun så det, legger han til.

- Kanoninnsats

Brannvesenets varmesøkende kamera ble også tatt i bruk under den dramatiske leteaksjonen. Politiet var nemlig svært bekymret for kvinnen som satt alene oppe i fjellet.

— Det var jo ikke gitt at dette skulle gå bra. Hennes alder, kombinert med at hun hadde vært ute siden 17-tiden onsdag, gjorde at vi var svært bekymret for utfallet, men heldigvis endte det godt, sier Kronen.

Vi var svært bekymret for utfallet

MORTEN KRONEN, OPERASJONSLEDER

Han er full av lovord om dem som deltok i nattens aksjon.

— De har gjort en kanoninnsats! I natt har vi virkelig jobbet for pengene.

Ør og svimmel

Klokken 03.50 ble 77-åringen lokalisert mellom Svarteberget og Hestedalen på foten av Ulriken.

— Hun var da i et svært bratt og ulendt terreng. Det var farlig å ferdes der, ikke minst med tanke på at det var midt på natten. Mannskap tok seg opp til henne, for det var usikkert om helikopteret klarte å lande. Det lot seg likevel gjøre. Helikopteret landet på et frimerke oppi fjellet klokken 04.11. En politimann ble med kvinnen i helikopteret til Haukeland. Der landet de klokken 04.33, sier Kronen.

— Da var hun nedkjølt, svimmel og ør, men etter forholdene sto det bra til med henne. Vi hadde med tepper for å varme henne.

Bakgrunnen for turen ukjent

Morten Kronen vet ikke hvorfor kvinnen tok seg opp i fjellet.

— Så langt har vi ikke kommet. Det viktigste for oss var å få henne ned. Det klarte vi, og det er vi svært tilfreds med. Honnør til alle som deltok i letingen!

Han forteller at aksjonen ble avsluttet klokken 05.04, da siste patrulje var nede fra fjellet.