Navn: Bjarnhild Hodneland

Alder: 67

Sivilstand: gift, to barn

Aktuell: leder i Norges Kvinne— og Familieforbund som feirer 90-årsjubileum denne helgen.

— Vi er ikke så redd for dagmammaene, sier Bjarnhild Hodneland bestemt.

67-åringen leder Norges Kvinne- og Familieforbund (K&F), tidligere Norges Husmorlag, og hun er opptatt av likestilling og kvinnens rett til å velge selv.

— Frihet til å velge, også for kvinnen, er et av slagordene våre, sier Bjarnhild, og forteller at forbundet står bak både landets første barnehager, det var de som først mente man trengte en førskolelærerutdanning, og det var de som foreslo kontantstøtten.

— Vi vet at kontantstøtten er omstridt, men noen barn trenger å være hjemme litt ekstra, mens andre trenger å være i barnehage. Når det gjelder dagmamma, har mannen min for eksempel passet barnebarnet vårt, forteller hun.

Bjarnhild meldte seg inn i Norges Husmorlag i 1969. Siden den gang har hun vært kretsleder og nestleder, før hun ble leder for tre år siden.

- Like levende ennå

Denne helgen har kvinnene i K&F feiret seg selv i Oslo. Selve stiftelsesdagen er ikke før til høsten, men for at flest mulig skulle kunne være med og også ha mulighet til å være med på 7. juniarrangementet i hovedstaden, ble det bestemt at bursdagsfeiringen skulle holdes nå.

De 300 jubilerende (av 7500 medlemmer) har fått med seg både bli kjent-fest, Edith Piaf på Det Norske Teatret, foredrag og festmiddag.

— Vi synes 90 år er verdt å feire. «90 år og like levende» kaller vi oss, smiler Bjarnhild.

Under festen fredag ble den nye fanen avduket. Den er laget i ny moderne versjon, men er tro mot det gamle emblemet. 7. juni skal organisasjonen være med på et arrangement som har faner i fokus.

- Vi sitter på hver vår tue

K&F er med i både Nordens Kvinneforbund og verdensorganisasjonen Associated country Women of the World. Dette gjør at det blir mye reisevirksomhet på Bjarnhild.

De siste månedene har hun besøkt New York, Island og Finland. Og selv om hun egentlig bor i Morvik, er hun innom Oslo og hybelen der stort sett hver eneste uke.

— Etter alderen er jeg egentlig pensjonist. Jeg har halvannet år igjen som leder, da har jeg tenkt å gi meg. Nå sitter mannen min og jeg på hver vår tue, sier hun.

— De som er gift med oss som sitter i lederposisjoner har mange funksjoner, blant annet fungerer de som sentralbord. Det er viktig å ha en mann å støtte seg til, for det er ganske tøft med mye reising og mye papirer. Han er den viktigste, sier damen som i tillegg har to barn, en svigersønn og ett barnebarn.

Organisasjonsmenneske

Bjarnhild har alltid vært organisasjonsmenneske. Det var moren hennes også, mens faren var politiker. Siden hun selv ikke fant et parti hun fant seg til rette i, prøver hun å påvirke de som styrer gjennom organisasjonsarbeidet. Tidligere har hun også vært leder i kor og studieleder i Korforbundet. Da barna spilte fiolin, var hun leder der også. Hun har jobbet i skolen i mange år, men har vært vikar for å få tid til organisasjonene sine.

— Etter hver er jeg blitt god til å bo i en koffert, og har lært meg å pakke. Men fremdeles drar jeg med meg romaner rundt omkring i verden, med håp om å få lest dem. Det blir ikke lest stort annet enn stortingsmeldinger, sukker hun og smiler litt.

HILDE KRISTIN STRAND

GLAD I HAGE: - Selv om det kanskje ikke ser sånn ut i år, er jeg fan av blomster, og glad for å ha hage både hjemme og på landstedet, sier Bjarnhild Hodneland. - Det er flott å sitte her på terrassen her i Morvik og høre hurtigruten som putrer forbi. Men det er det ikke så ofte hun har tid til.<br/>Foto: HILDE KRISTIN STRAND