Bosset flyter rundt hyttecontainerne på Kvamskogen. Ut av allerede overfylte bosscontainere tyter det ut enda mer boss.

— Det ser helt forferdelig ut. Det flyter boss her hele tiden, sier hytteeier Erling Mikkelsen.

Han står og ser på bosscontainerne på Tokagjelet som skal ta unna bosset til hytteeiere på Kvamskogen. Han er tydelig oppgitt over folk som slenger fra seg bosset sitt her.

— Nå har jeg gått og ryddet her så mange ganger, men nå gidder jeg ikke mer, sier han.

Han har vært på Kvamskogen siden 60-tallet og sier at bossproblemet bare er blitt verre og verre.

— De tre-fire siste årene er det blitt helt ekstremt, sier han.

- Det nye Napoli

Nå ser hytteeierne ingen annen løsning enn å flytte hyttecontainerne innenfor låste bommer. Forrige mandag var Kvamskogen Vel, BIR og grunneiere på befaring i området for å finne en løsning på problemet.

-Vi er virkelig bekymret over bosshåndteringen her. Det må tas noen grep nå, hvis ikke er jeg redd for at Kvamskogen skal bli det nye Napoli, sier informasjonskonsulent i BIR, Tina Skudal.

Napoli ble beryktet i 2008 fordi boss hopet seg opp i gatene. Problemene var i stor grad forårsaket av den lokale mafiaen, Camorraen, som styrer mye av bosshåndteringen i byen.

Mikkelsen forteller at folk hiver alt fra dører, vinduer, sykler, girkasser, dekk, felger, TV-er og fluktstoler.

— Jeg har sett folk fra Kvam som kommer hit og slenger fra seg bosset sitt. Også firmaer. Det er ganske frustrerende. Vi betaler tross alt mange penger i hytterenovasjonsgebyr, sier han.

Ulovlig bossdumping

Skudal påpeker at det ikke er lov for andre enn hytteeiere å kaste boss i hyttecontainere.

— Hyttecontainere er betalt av hytteeiere og er ment for dem, ikke andre fastboende eller næringsdrivende, sier Skudal.

BIR har ikke muligheten til å gi bøter til folk som dumper bosset sitt ulovlig, men de kan sende faktura for oppryddingsarbeidet dersom de finner ut hvem som har forsøplet området.

Flyttes etter ferien

Skudal forteller at fulle hyttecontainere er et problem over hele Hordaland. BIR har allerede tatt noen grep og satt lås på mange av containerne og beholderne.

— Hytterenovasjonen på Osterøy, Sund og Askøy har fått lås. Neste uke er det Os sin tur og så tar vi de andre fortløpende, sier hun.

I løpet av høsten 2010 og våren 2011 skal alle BIR sine kommuner, inkludert Kvamskogen, få lås på hyttecontainere.

— Jeg håper og tror problemet vil bli redusert betraktelig når vi får flyttet containerne innenfor låste bommer, sier styreleder i Kvamskogen Vel, Erik Bjerring Hansen.

Kvamskogen Vel håper de kan flytte containerne i Kleiven-området over ferien, siden det er velforening selv som eier grunnen. Men på blant annet Tokagjelet, gjenstår det å få en avtale med grunneier før disse containerne kan flyttes.

— Vi må ta grep nå slik at det blir en løsning på bossproblemet på Kvamskogen, sier Hansen.

Si din mening i kommentarfeltet under.