Sp fikk 21,5 prosent av stemmene i Kvam, og var valgets vinner. Likevel blir den nye ordføreren i Kvam Høyres Asbjørn Tolo, som fikk 16,4 prosent av stemmene.

— Vi har inngått en valgteknisk avtale som blir støttet av Ap, SV, Venstre og Frp, bekrefter Tolo.

Avtalen kom på plass i går kveld.

— Det har vært en situasjon uten et tydelig alternativ, og det har vært mange modeller. Det resulterte i går kveld om at det ble inngått en avtale om valgteknisk samarbeid, sier den påtroppende ordføreren.

Dermed får Høyre ordføreren i Kvam, Ap får varaordfører og leder for komité for næring, plan og bygg, og alle i samarbeidet får representanter i formannskapet.

Valgets vinner Sp, blir sittende i opposisjon sammen med KrF og en tverrpolitisk liste.

Satt på sidelinjen

Senterpartiets ordførerkandidat Jostein Ljones er svært skuffet over å bli satt på sidelinjen.

— Kvam har hatt skolestrid som har delt kommunen i to. Velgerne ga beskjed om at dette ville de ikke. Likevel klarer valgets tapere å samle seg med knappest mulig flertall. Flere partier kommer til å slite hardt med dette fremover, tror Ljones.

Han frykter det blir fire nye år med strid i kommunen.

— Her har vi en Høyre-ordfører som går kun for posisjonen. De vil ikke ha felles politikk og samordning i kommunen, sier Sp-politikeren.

Selv håpet han å komme frem til en avtale med Høyre og KrF.

— Da ville vi hatt et greit flertall med tverrpolitisk liste på siden, sier han.

Skuffet over SV

Ljones er mest skuffet over SV, som bidrar til å få Høyre og Frp ved makten.

— Jeg er enormt skuffet over SV at de kan gjøre noe sånt, jeg kan ikke forstå at de kan ha noen ideologi bak dette, sier han.

Han tror det vil bli politisk kaos i tiden fremover.

— Vi får et regnbueland fra SV til Frp. De kan ikke føre politikk på det. Vi vil ikke være støtteparti for å sikre budsjettet. Vi vil være konstruktiv og aktiv opposisjon sammen med KrF, sier han.

Han har likevel ikke gitt opp håpet om å snu flertallet.

— Vi vil jobbe fremover, og legge press på enkeltparti og enkeltrepresentanter for å finne ut om det er reelt flertall for dette. Det er ikke en reell politisk plattform, bare ordfører og varaordfører som er fordelt, sier Ljones.

Gleder seg

Den nye ordføreren Asbjørn Tolo, svarer dette på spørsmål om det kan virke rart på velgerne at valgets vinner er satt på sidelinjen.

— Det er representanter som er valgt som skal velge disse posisjonene. Da er det sånn at nå er det et flertall på 14 for denne modellen, sier han.

I heradsstyret i Kvam er det 27 personer.

Tolo har tro på at det skal være grunnlag for å få til et godt politisk arbeid i perioden som kommer.

— Jeg ser frem til å ta fatt som ordfører. Det blir interessant og spennende, sier han.

DEN NYE ORDFØRER: Asbjørn Tolo (H).
RUNE NIELSEN