Til sammen utgjør budsjettsprekken 117 millioner kroner. 60 millioner stammer fra økte pensjonskostnader, mens 52 millioner skyldtes nye kostnader byrådet ikke hadde tatt med i sitt opprinnelige budsjett.

Dessuten må Bergen kutte 6,4 millioner på grunn av endringer Solberg-regjeringen gjorde i statsbudsjettet.

— Statsbudsjettet hjalp ikke Bergen

Tidligere denne uken vedgikk tidligere byrådsleder Monica Mæland (H) at det nye statsbudsjettet ikke var bedre for Bergen.

— De sakene vi i samarbeid med andre partier forsøkte å levere på i dette budsjettet var samferdsel, skatt, helse og kunnskap, sa hun til BT.

- Men overføringsmessig er det ikke blitt bedre for kommunene nå?

— Nei. Men kommunene får også færre oppgaver å gjennomføre, svarte Mæland.

Kutter og tømmer fond

For å dekke opp for budsjettsprekken, foreslår byrådet flere tiltak. 33 millioner vil byrådet ta fra fond, mens 37,2 millioner kommer som kutt i tjenestene. Resten dekkes primært inn med redusert lønnsvekst.

Gruppeleder for Ap i bystyret, Harald Schjelderup, mener byrådet redder budsjettet med økte skatteinntekter og velferdskutt.

— Jeg merker meg dessuten økte priser i barnehage, SFO, og økte egenandeler på sommerleirer. Alt dette er uønskede endringer.

Han reagerer på at hverken finansbyråden eller byrådslederen kommenterer budsjettkuttene, som blant annet kommer som følge av statsbudsjettet til Erna Solberg.

— De har vært ute med en gang og påpekt det de mener er svakheter med budsjettene til den forrige regjeringen. Nå er det taust. Dette er bare konsekvensene av at vi har fått en borgerlig regjering.