Fra midnatt fredag opphever kommunen tiltakene som har vært iverksatt for å redusere luftforurensningen i Bergen sentrum.

— Tiltakene har ingen effekt, da er det ikke grunnlag for å videreføre dem inn i helgen, når vi vet at trafikken reduseres uansett, sier byrådsleder Monica Mæland til bt.no.

Byrådet fortsetter å følge utviklingen fortløpende, og Mæland utelukker ikke at det kan bli nødvendig med enda sterkere lut.

— Forbud mot dieselbiler er en mulighet, datokjøring en annen. Men dette er ekstreme tiltak som krever en ekstraordinær situasjon. Den håper vi at vi skal unngå, sier byrådslederen.

Stigende nivå

Fredag er forurensningsnivået igjen oppe i helseskadelige nivåer på Danmarks plass.

Klokken 9 fredag morgen ble innholdet av nitrogendioksider målt til 224 mikrogram pr. kubikkmeter luft. Grensen før luften klassifiseres som «Svært dårlig» går ved 200.

En time senere hadde verdien økt til 261,8 mikrogram. Også måleren ved rådhuset viste høye verdier fredag morgen.

— Bil foran helse

Leder Ingvar Tveit ved Helsevernetaten i Bergen kommune er ikke overrasket over at forurensningen igjen har nådd helseskadelige nivåer.

— Det harmonerer med været. Men det er leit at vi ikke har fått mer resultater av oppfordringene om å la bilen stå, sier han.

Helsevernlederen er skuffet over bergensernes manglende vilje til å delta i dugnaden for å få renere luft.

— Dette viser en dyp sannhet om mennesket og vårt forhold til bilen. Den går foran hensynet til arbeid og helse, sier Tveit, som igjen må råde astmatikere og hjerte- og lungesyke til å holde seg inne.

Vurderer tiltakene Etter onsdagens statusmøte mellom kommunen, fylkeskommunen, politiet, veivesenet og transportselskapene, ble det besluttet å fortsette med krisetiltakene til og med fredag.

— Det meldes at Bergen vil ha en situasjon med tidvis høy luftforurensning ut uken, sa byrådsleder Monica Mæland etter møtet.

Da fryktet hun ikke at «giftlokket» skulle bli liggende som i forrige uke.

— Nei, det var ekstremt. Vi vil nok oppleve skiftende forhold fremover, og må være forberedt på det. Men vi tror det vil endre seg over helgen, sa Mæland til bt.no onsdag.

Fredag formiddag skal tiltakene vurderes på nytt.

Kan bli verre

— Det ser ut til at det kan skye til litt i helgen. Det kan bidra til at inversjonen ikke blir så sterk, sier meteorolog Anne Solveig Andersen ved Vervarslinga på Vestlandet.

Søndag og mandag ser det imidlertid ut til å bli kaldere og vindstille igjen, og det lover ikke godt for luftkvaliteten. Meteorologen kan heller ikke love noen snarlig bedring.

— Det blir kanskje et væromslag på tirsdag, muligens med nedbør. Men det er usikkert, prognosene spriker, sier hun.

FORURENSNING: Slik var utsikten fra Fløyen mandag i forrige uke. Arkivfoto: Jan M. Lillebø