— Vår anbefaling er klar. Skjenketiden bør skrus tilbake til klokken ett om natten for alle, sier Rune Solbakken, leder av Bergen Sentrum Politistasjon.

I går snakket Solbakken på en høring arrangert av to bystyrekomiteer. Tema var rusrelatert gatevold i sentrum.


Leserne diskuterer: Skjenkestopp og sentrumsvold

Økningen fortsetter

Politiet er klar på at skjenketiden må strammes inn. For snart fire år siden fjernet bystyret taket på antall nattklubber. Nå får alle som kvalifiserer for det, skjenke til tre om natten. I årene siden er tallet på nattåpne utesteder økt fra 17 til 54.

De øvrige får skjenke til ett på hverdager og to i helgene.

Resultatet slår ut på voldsstatistikken, hevder politiet. Langs «lysløypen» fra Bryggesiden til Engen er det blitt nesten 50 prosent flere tilfeller av vold og uro natt til fredag, lørdag og søndag.

Særlig unge, fulle menn mellom 18 og 25 år er utsatt. Volden er sjelden blind, offer og gjerningsmann har kontakt før det smeller. Nytt de siste årene er torsdag som stor utedag for de yngste.

Tallene for årets to første måneder tilsier at økningen fortsetter. — Vi ligger an til en økning på 19 prosent i år, opplyste Tove Lian Mathiesen, leder av vold og sedelighetsseksjonen ved politistasjonen.

- Andre voksne demper

Politiet råder derfor bystyret til å stramme inn og stenge alle kraner klokken ett.

— Vil ikke det bare flytte problemet til et annet tidspunkt på natten? spurte flere av politikerne.

— Mulig at det er tilfellet. Men tidligere på natten er konsertpublikum og andre brukere av sentrum til stede i sentrum. Edru voksne folk legger en demper på volden, svarte Bengt Angeltvedt, leder av patruljeseksjonen ved politistasjonen.

Politiet gikk

Da politiet hadde levert sin presentasjon, forlot de høringen. Da tok næringen ordet, med en ganske annen versjon av virkeligheten.

Flere var kritiske til at politiet ikke var til stede for å høre.

— Jeg har drevet utesteder i Bergen i 23 år og kan ikke se at det er blitt noe økning i gatevolden, sa Tom Greni på Ricks.

— For oss vil det være en katastrofe om vi blir tvunget til å stenge klokken ett. Vi kan ikke da lenger drive Ricks som et kulturhus, slik vi gjør i dag, sa han og etterlyste politiets vilje til å samarbeide:

— Politiet tar aldri kontakt med oss. Typisk nok har de forlatt høringen, sa Greni.

Henning Christensen fra Garage advarte mot å lage nye skjenkeregler hver gang det oppstår et problem: - Vi må få lov å bygge erfaringer uten at dere leker med åpningstidene hvert fjerde år, sa han henvendt til bystyrepolitikerne.

— Uroen på gaten utenfor Garage er det våre folk som tar seg av. Politiet er ikke synlig, sa Christensen og pekte mot de tomme setene.

Kamp mot adelskapet

Selv om byrådet nå kutter skjenketidene når utesteder skifter eier, slik BT meldte i går, avviste byrådsleder Monica Mæland fullstendig politiets forslag om å stenge kranene klokken ett.

— Vi kan ikke snu klokken 20 år tilbake, sa hun, og viste til at samfunnet og folks forventninger har endret seg.

— Dessuten: Da vi opererte med et nattklubbtak 17, var det et adelskap. Så det var viktig å lage et mer rettferdig system, sa hun.

Mæland dro også i tvil politiets statistikk, og mener noe av voldsøkningen kan skyldes at politiet er flinkere til å registrere det som skjer.