Standhaftig og meget bestemt tømte Oddekalv og medhjelperne hans i Norges Miljøvernforbund til sammen seks dunker med papir og papp nøyaktig klokken elleve.

Uhindret

Miljøkrigerne fikk arbeide uhindret. Ingen i Bergensområdets Interkommunale Renovasjonsselskap (BIR) prøvde å stoppe forsøplingen som gjorde det særdeles vanskelig å åpne inngangsdøren til BIRs hovedkontor i Conrad Mohrs vei i Bergen.

— Nå kan BIR sortere selv. Vi er veldig misfornøyde. BIR er egentlig ikke interesserte i kildesortering. De er mest opptatt av å gjøre det vanskelig for husholdningene, sa Kurt Oddekalv de mange pressefolkene som møtte opp.

Miljøvernforbundet reagerer særlig på to ting: De mener papp og papir bør kunne kastes i samme dunk, og de synes returpunktene bør være lettere tilgjengelig for folk.

— Folk er egentlig flinke til å kildesortere, men BIR saboterer hele greien. Folk skjønner ingenting lenger, sier Kurt Oddekalv.

Direktøren i BIR, Steinar Nævdal, kom etter hvert ut på plassen. Han benyttet turen ut til å ta seg en beroligende sigarett.

— Er det du som er her og roter i dag, sa han til Kurt Oddekalv.

Han karakteriserte Miljøvernforbundets aksjonsform som "primitiv".

— Oddekalv synes vel selv at aksjonsformen er primitiv, sa Steinar Nævdal til bt.no.

Han sa til de fremmøtte pressefolkene at han ikke lenger orket å bråke med Oddekalv. Men han kunne likevel ikke love å legge om kildesorteringssystemet i Bergen.

Kurt Oddekalv og Norges Miljøvernforbund tømte seks dunker papir og papp foran BIRs hovedinngang.

STENGTE: Kurt Oddekalv og Norges Miljøvernforbund tømte seks dunker papir og papp foran BIRs hovedinngang.
FOTO: ØRJAN DEISZ