Det mener de to dykkerne Jon Are Hvalbye (42) og Einar Flaa (34) som har vært på kurs i avansert førstehjelp på Statens dykkerskole.

Både CNN og tysk statlig TV har vært og besøkt dykkerskolen i Skålevik etter at norske dykkere ble berømt for sin innsats under hevingen av «Kursk».

De to mener at all elendigheten som er tegnet i mediene av alle ulykkene og senskadene blant offshoredykkere, hører fortiden til og har svært lite med dagens forhold å gjøre.

— Jeg har en like trygg arbeidsplass som en vanlig industriarbeider på land, sier Hvalbye.

— Det mest belastende er faktisk det elendige ryktet som arbeidsmiljøet vårt fortsatt har, mener han.

Tre uker under vann

Hvalbye har jobbet som offshoredykker i Stolt Offshore i snart 18 år. Når han først er på jobb lever han tre uker i slengen i dykkerklokke på størrelse med en trang tomannslugar. Utenfor dykkerklokken jobbes det på skift drøye seks timer i døgnet. Hele tiden er to ute på jobb.

Etter en tre ukersperiode ute, har Hvalbye som regel like lang friperiode på land.

For å kunne ha to dykkere ute i vannet på jobb gjennom hele døgnet trengs et støtteapparat på 90 til 100 personer i klokkene og oppe på dykkerskipet.

Internett og telefon

Mange ting har også forandret seg nede i dykkerklokken. I den mest moderne klokken, har de både TV, telefon og internett. I de gamle må de klare seg uten slike fasiliteter.

Betalingen er heller ikke verst med en grunnlønn på 300.000- 400.000 og en brutto årslønn på 600 000 - 700 000 kroner, avhengig av hvor mange dykk man har. Arbeidsspråket er engelsk.

De egenskaper Hvalbye setter aller mest pris på hos sine kolleger er evnen til å samarbeide og innrette seg.

Vil ikke ha machotyper

— Vi ønsker oss ikke de bråkjekke macho-typene. Jeg ønsker meg rolige sosiale kolleger som er trygge og har det godt med seg selv.

Hvalbye kjenner ingen kvinnelige offshoredykkere, men gikk på kurs med en jente tidlig på 90-tallet. Verken han eller Gangenes ser det som spesielt problematisk å bli gammel som dykker.

— Det er ikke sikkert de skal fortsette under vann til de når pensjonsalderen. Men vi har støttefunksjoner både oppe på båten og inne på land hvor vi også har bruk for dykkere og deres kompetanse, sier Gangenes.

Anleggsdykkere

Omtrent halvparten av dykkerne i Stolt Offshore er faste ansatte. Resten er frilansere.

Einar Flaa jobber foreløpig som anleggsdykker innaskjærs, med bygging av kaier, broer og oppdrag for oppdrettsnæringen.

Nå ønsker ha å prøve seg opplæring og jobb som offshoredykker.