I Bergen spretter de underligste ting i været. Nå får nabolaget til Statens Hus like ved bystasjonen selskap av et høyst merkverdig og teknisk spennende bygg.

— Noen kaller det en gitterdom i tre. Eller en romdom. 20 meter i diameter og syv meter høyt. Som ikke er noe varig bygg, men resultatet av en praktisk oppgave for studenter ved Kunsthøyskolen i Bergen, forklarer Petter Bergerud - sivilarkitekt og lærer - prosjektleder for gitterdomen. Han snakker heftig om viljen til å prøve nye ting, om at satsing på nye ideer må lokkes frem.

Sprenger grenser

Det kommende bygget ligger nå systematisk strødd utover tomten. I morgen kommer en svær kranbil, og løfter opp hele herligheten samtidig som konstruksjonen presses sammen i bunn. Resultatet blir en domstruktur. Veldig forskjellig fra alt annet du ser i Bergen.

— Vi sprenger grenser her. Teoretisk sett skal det ikke være mulig å bygge noe slikt. Studentene er sponset av norsk treindustri. Her er tenkt nye bruksmuligheter av tradisjonelle norske materialer, sier Bergerud som har følgende, nærmest sensasjonelle svar når vi spør hva gitterdomen skal brukes til:

— Ikke til noe! Vi reiser den opp, folk kan gå inn der under taket i noen dager, og så blir den tatt ned igjen. Håper ikke det regner, for den er jo ikke tett - kuppelen blir laget av spileverk, slik de bygger i Østen. Her hos oss ser vi på den som et kulturinnslag. Vi ønsket oss Torgalmenningen eller Verftet, men der ble det så mange praktiske problemer.

Flytende

Men det finnes sikkert kreative mennesker i denne byen som kan finne smarte bruksmuligheter for en grensesprengende gitterdom i tre. Som med en duk over, kan bli et flott lokale til utstillinger, galleri osv.

— Den passer ypperlig som noe flytende, pirrer Petter Bergerud - og minner om at liknende konstruksjoner har vært brukt på verdensutstillinger tidligere. Kanskje noe for Smålungeren?

UNDER BYGGING: Foreløpig ligger delene strødd utover tomten. I morgen skal delene settes sammen.<p/>FOTO: BJØRN ERIK LARSEN