Huset i Jekteviken er et gammelt kontorbygg. Dyrebeskyttelsen skal få leie første etasje, og har allerede begynt å flytte inn tingene sine. Men i annen etasje har ti kunstnere atelierer, og de vil slettes ikke ha hårete, firbeinte naboer.

— Vi har hatt dette stedet i to år. Billige atelierer er mangelvare. Hvis kattene flytter inn, kan det være vi blir nødt til å dra herfra, sier Christine Hvidsten, en av de unge kunstnerne i huset.

- Kan bli nødt til å flytte

Hvidsten understreker at hun slettes ikke er motstander av kattene skal få et sted å være, men mener huset ikke er egnet som kattehjem.

— Ventilasjonssystemet i huset er gammelt. Alt som er av lukt og støv kommer til å komme rett opp til oss. Dette er en arbeidsplass der folk jobber hver eneste dag, og da kan vi ikke ha det slik, sier Hvidsten.

Hun setter spørsmålstegn ved hvor godt dyrene vil ha det i huset.

— Det ligger en sterkt trafikkert vei utenfor, og det finnes ingen hage, så dyrene kan ikke gå ut. Kunne ikke Dyrebeskyttelsen funnet seg et hus på landet i stedet?

I atelierene arbeider både fotografer, audiokunstnere, skuespillere, en tegner, en maler og tekstilkunstnere. Hvidsten sier mange andre unge kunstnere har meldt sin interesse for å få leie atelier i huset.

— Vi kunne tenkt oss å få leie første etasje selv, men Bergen Bygg og Eiendom, som er utleier, ville ikke leie ut rommene i etasjen enkeltvis. Vi måtte ta hele etasjen, og det var ikke aktuelt, sier Hvidsten.

Hun sier de vil protestere mot vedtaket, og sende en klage til distriktsveterinæren.

- Vis nestekjærlighet

Lene Løtvedt, som sitter i styret i Dyrebeskyttelsen Bergen, reagerer kraftig på kunstnernes motstand.

— Hva med å vise litt toleranse og nestekjærlighet? Vi har jobbet i fem år for å finne et hus til dyrene. Det er utrolig mange katter i Bergen som trenger et hjem. Et sted må de få være også, sier Løtvedt.

Hun sier lukt og hår ikke blir noe problem for kunstnerne.

— Alle som ikke har kunnskaper om dyr, tror det blir lukt og skitt hvis det startes et kattehjem. Men hvis man driver på en skikkelig måte, blir det ikke noe problem. Dyrebeskyttelsen er helt topp på dette området, så jeg er helt sikker på at kunstnerne ikke vil bli plaget, sier Løtvedt.

Hun synes ikke noe om utspillet om at Dyrebeskyttelsen bør finne et hus på landet i stedet.

— Det er som om vi ikke har forsøkt. I leieavtalen står det at vi kan anlegge luftegård hvis det blir behov. Men disse kattene trenger ikke å være ute, de fleste kan ikke slippes ut, for da hadde de bare stukket av.

Monica Meland (H) sitter i styret i Bergen Bygg og Eiendom. Det var styret som vedtok at Dyrebeskyttelsen skulle få leie huset til en rimelig penge. Hun tror ikke naboene vil få problemer med kattene.

— Dyrebeskyttelsen har lang erfaring med dette, så jeg tror ikke det blir problemer for kunstnerne. Skulle det likevel bli det, får vi jobbe for å løse dem, sier Meland.

Hvis alt går etter planen for Dyrebeskyttelsen, åpner kattehjemmet 6. august. Hvor mange katter som vil flytte inn er foreløpig ikke avgjort.

KRITISK TIL KATTER: Kunstnerne Christine Hvidsten, Eike Braunsdorf, Elise Sæther og Antti Saario vil ikke ha firbeinte naboer.