KJERSTI KVILE

I Bryggens svalganger og loft kan en finne det meste: billedkunstnere, gullsmeder, designere og skulptører.

— Lokalbefolkningen vet ikke hva som er bak i gårdene, sier gullsmedmester Nicolai Karl Hansen.

Bak i gårdene på Bryggen er det nemlig 30 kunstnere som holder til. Disse kunstnerne er presentert i boken «Kunstnerne på Bryggen», som ble lansert i går.

— Vi ønsket å vise mangfoldet som finnes her. Den betydningen hver enkelt kunstner har, blir styrket ved at de står sammen, sier Lasse Bjørkhaug, direktøren for Stiftelsen Bryggen.

Mer kaffe

En gave fra G.C.Rieber Fondene gjorde prosjektet mulig, og styreformann Christian Rieber er fornøyd med sluttproduktet, og håper at bryggemiljøet blir mer representert i kunsten.

— Det ligger så mye kunst og kultur latent i veggene på Bryggen.

Han håper også på videre samarbeid mellom kunstnerne.

— Ved å møtes oftere kan dere inspirere hverandre. Dette er min oppfordring: drikk mer kaffe sammen, sa Rieber under lanseringen.

Billedkunstner Ingvild Hetleflåt og skulptør Heidi Dreyer vil ikke bare drikke kaffe. De ønsker fagprat.

Forsiktige nordmenn

— Det eneste som mangler er egentlig at noen tar initiativ. Jeg savner et kunstnermiljø. Da mener jeg ikke et bohemliv, men kanskje en liten flik av det, ler Hetleflåt.

De to kunstnerne tror boken vil øke interessen for bryggen blant bergensere.

— Det bør i alle fall pirre nysgjerrigheten, men jeg er ikke sikker på om folk blir flinkere til å komme innom. Nordmenn er forsiktige med å tråkke inn på arbeidsplassen til folk, sier Hetleflåt.

Boken blir å finne i den tidligere fiskebutikken i Holmedalsgården, hvor det skal opprettes et besøkssenter. Det er Stiftelsen Bryggen som er utgiver.

Øystein Klakegg har fotografert og Tore Kihlstrøm-Johansen har utformet boken.

IKKE BARE FOR TURISTER : Ledelsen i Stiftelsen Bryggen ønsker at bergensere skal bli bedre kjent med Bryggen, dermed gir den ut «Kunstnerne på Bryggen». <p/> BILDER FRA BOKEN