I fjor vår fikk endelig Kunsthøgskolen i Bergen (KHiB) penger til å starte byggingen som da hadde vært lovet i 17 år.

Det nye høyskolebygget, som kommer i Møllendalsveien, skal etter planen stå ferdig våren 2017. Det er Statsbygg som er byggherre, og prosjektleder Hans Thomas Holm sier rivingen på tomten allerede er i gang. Det neste som står på planen er graving, som skal skje i høst.

Koster en milliard

Selve byggingen skal starte første kvartal neste år. I løpet av neste år vil det bli reist et råbygg, og målet er at også fasaden skal komme på plass.

I 2016 skal alt innvendig arbeid gjøres, i tillegg til at området rundt skal klargjøres.

— Målet er at det nye bygget skal være klart til innflytting sent på våren 2017, og at det skal være klart til studiestart, sier Holm,Hele bygningsarealet er på 14.500 kvadratmeter, og prislappen på bygget som er tegnet av Snøhetta er på vel én milliard kroner.

- Gleder oss veldig

Nybygget får en mengde studentarbeidsplasser, og egne verksteder for keramikk- metall- og trearbeid. Rektor Gerd Tinglum ved KHiB sier både studenter og ansatte gleder seg veldig til høsten 2017.

— Vi får et arkitektonisk veldig flott bygg, og et bygg som er godt egnet for oss. Det aller viktigste er at vi får samlet alle under ett tak. I dag holder kunsthøyskolen til på fem forskjellige steder i Bergen. Det fungerer, men vi får en helt annen mulighet til å samarbeide når vi er under samme tak, sier rektoren.

Hun påpeker at prosessen frem mot at byggingen nå starter har vært svært lang.

— Så nå gleder vi oss veldig til å se at byggingen starter etter jul. For tiden jobber vi med detaljer rundt interiøret, så det blir spennende å se hvordan alt kommer sammen, sier hun.