• Stilig! sier femteklassingen Anita Straume. En ny tendens registreres ved skolene i Bergen. Visuell kunst er på plass i barnas miljø - ute. Her er farger og former som gir barna helt nye opplevelser.

TOR KRISTIANSEN

Sammen med venninnene sitter Anita i det nye amfiet ved Garnes skole og betrakter den originale kunsten på veggene. De liker det de ser og synes utemiljøet ved skolen er blitt triveligere.

Garnes skole i Arna er en av skolene i Bergen som har fått midler til kunstnerisk utsmykning i forbindelse med et nybygg. Før var kunst ofte ensbetydende med malerier, grafikk eller skulpturer inne. Her preger kunsten utemiljøet.

Trekker fjorden inn

— Vi har fått en bølge i blå betong som på en måte trekker fjorden og fjordkraften inn i skolen. Er ikke nettopp havet fremtidens kraftpotensial? spør rektor Peter Tresselt. Han synes skolen har fått mye for pengene.

Det er kunstnerne Anne Bårdsgård og Merete Christensen som har utformet utemiljøet. En komité bestående av Kari Dyrdal, nybyggets arkitekt Kjell Brun, rektor Petter Tresselt og ingeniør Bodil Kvalheim fra BBB valgt dem.

De to kunstnerne oppdaget et mønster, en minifotballbane, i asfalten ute. Dette mønsteret har de benyttet både ute og inne og gitt Garnes skole et eget visuelt uttrykk. Ute er fargene turkis og hvit benyttet. Inne brukes fargene sort, beige og hvit i det samme mønster.

Stimulerer fantasien

— Kunsten er så tydelig. Jeg tror den vil stimulere barnas fantasi og skaperevne, sier rektor.

De to kunstnerne har også funnet gamle naturfagplansjer i skolens arkiv. De var der før TV og video kom. Nå hentes de frem og henges synlig på skolens vegger. Røde veivisere i linoleumen oppdager vi også.

Nitten millioner kroner har nybygget ved Garnes skole kostet. Dessuten er en million benyttet til inventar. Vi legger merke til barkrakker med fargerike seter, nye bord og stoler. Amfiet ute er et smykke arkitektene har gitt skolen. På en spesiell måte forbinder det skolens øvre og nedre uteplass.

— Amfiet er funksjonelt og praktisk, samtidig er det vakkert med den kunstneriske utformingen som omgir det. Vi har fått noe som gir identitet, særpreg og forankring for små og store, sier Petter Tresselt.

GARNESMØNSTER: Rektor Petter Tresselt gleder seg over kunstens visuelle uttrykk. Til høyre ser vi noen av de gamle plansjene som er kommet opp på enkelte vegger.<br/>Foto: ARNE NILSEN
FJORDKRAFT: En blå bølge preger skolens utemiljø.
NY KUNST: Garnes skole har fått et særpreget mønster på noen av veggene. Sjetteklassingen Gunnar Kvammen sitter på kanten.