Kanskje bør man bli glassblåser eller baker. Finne et klatrestativ, sette seg i en badstu eller praie en taxi og be sjåføren sette varmeapparatet på fullt og kjøre deg til Arna — minst.

FOTO: ARNE HOFSETH

Hva gjør bergenserne for å holde varmen?

— Vi skal i Nygårdsparken og leke litt, det blir vi varm av, sier Monica Gjesdal langt inne fra hetten i Nordsjøjakken og skubber trillen med lille Oliver (1 1/2) oppover fortauet. De har kledd seg godt. Regel nummer én.

— Men jeg skulle gjerne vært et helt annet sted, innrømmer Monica.

— Hvor da?

— Hvor som helst, bare det var sol og varme.

Klart vi skjønner henne. Bare det å bla i en reisebrosjyre med palmer og sand varmer en vestlandssjel i disse dager.

«Glem ikkje huen»

Forelskelse. Forelskelse hjelper. Gjør deg varm fra topp til tå. Ekteparet Karen Margrethe og Roald Danielsen har vært kjærester siden 1948, gift siden 1951. Nå rusler de arm i arm rundt i byen.

— Du skulle hatt hue på deg, du. Mesteparten av kroppsvarmen forsvinner ut gjennom hodet, sier Roald med snill pekefinger.

— Det viktigste er å kle seg godt. Ellers er det lurt å gå mye tur, nyte tilværelsen og spise godt, råder Karen Margrethe.

— Og bruke hue, repeterer Roald.

I april drar ekteparet til Spania for tre måneder. Luringene.

— Og når vi kommer hjem må vinduene vaskes, smiler fruen i huset.

Hos Sigurd Eriksens Eftf. på Torget har salget av varmedresser nådd alle høyder i år. I prøverommet står Geir Morten Robstad og prøver - ja, nettopp, en varmedress.

— Jeg må ha den på jobben, forklarer Robstad, som jobber på lageret hos Rieber. Varmedressen bruker han ikke ellers.

— Du, jeg tror jeg må ha denne et nummer større, roper han ut til den hyggelige ekspeditøren. Får du akutt frost i deg, kan dette være et tips: Gå inn i yrkesklærbutikken og prøv en kjeledress eller tre.

Operas minivarmestue

En god gjerning varmer også.

Eller kanskje ...

Saligheten møter deg i døren når du går inn på Café Opera en kald bergensdag. For akkurat der, mellom den ytterste og innerste døren, er det et par kvadratmeter som tempereres godt av ovnen i taket. Fristende bare å bli der og be om å få kaffe eller øl servert i mellomrommet.

Venninnene Marie Amdam (11), Mia Lodden (11) og Jiman Zebari (12) fra Møhlenpris skole er på fredagstur i Sentralbadet med klassen. De vet råd mot kalde vinterdager.

— Man kan leke bom-gjemsel eller tikken, for eksempel. Eller jogge eller drikke noe varmt.

— Eller gå i Sentralbadet, her er det jaffal varmt nok, er du ikke enig?

Enig.

Som forventet er det enda hetere i badstuen i herregarderoben. Hva kameratene Kjell Olseth, Erik Nilsen og Thomas Endresen snakker om der, er ikke godt å vite. Der slipper nemlig ikke jenter inn i varmen.