Denne uken er Morvikbotn barnehage en opplevelse å besøke. Inne i lokalene er et rom totalt forandret. Fra å være et lyst og enkelt omkledningsrom, er det blitt mystisk og spennende, med tepper hengende fra taket, og med fokuserte spotlights. Det er her barnehagens egenproduserte kunstutstilling finnes.

Utstillingen heter «På stående fot» handler om, ja, føtter. Barna har hatt besøk av keramikeren og kunstneren Siri Haaskjold, som har hjulpet barna med flere av de ulike kunstformene de har vært innom.

– Stort utbytte

Utstillingen «På stående fot» er en del av det kommunale prosjektet «Den kulturelle bæremeisen», som er barnehagenes svar på «den kulturelle skolesekken». Prosjektleder i Morvikbotn barnehage, Laila Horvei, forteller at både de ansatte og barna er svært fornøyd med kunstprosjektet.

– Vi er blant de ti første som ble med på dette, for tre år siden. Vi har vært gjennom flere ulike typer kunst, som fotokunst, musikk og malekunst. Både ansatte og barn har hatt stort utbytte av dette, forteller hun til Åsane Tidende.

Bokstøtter

Innenfor dørene i kunstrommet finner vi mye spennende. Øynene faller umiddelbart på den enorme skoen som står ved døren. Den er minst en meter lang, og inni finner vi et lite hjem, med trapper, møbler og masse annet. Det er barna født i 2004 som står bak kunstverket.

– Dette er trollet sin sko, forteller de oss.

Tema for utstillingen er som sagt føtter, og dette har barna uttrykt på mange ulike typer. Blant de mange tøffe kunstverkene, er naturtro bokstøtter, eller skal vi kalle dem for «bokføtter»?

Moro også for de voksne

Barna har latt seg inspirere av sin gjestekunstner Haaskjold, og har sammen med henne laget flere nydelige fat av keramikk, med fotmønster i ulike farger. I tillegg har de laget mindre plaketter, med individuelle mønstre.

– De store fatene blir stående her i barnehagen, mens plakettene får barna ta med seg hjem, forteller Laila Horvei, og viser oss videre til en svær kolasje av føtter i alle mulige fasonger og farger. Denne er det de aller minste som har laget.

Like ved står en tv-skjerm som viser bilder av barna under arbeid med utstillingen. Her kan de besøkende se blant annet hvordan barna har laget former av føttene sine, og støpt bokstøtter i gips. Det ser ut til at både barn og voksne har hatt det moro i prosessen.

Tusenbein

Kunst og kreativitet er uttrykksformer som tas på alvor i Morvikbotn barnehage, skal vi tro Laila. Hun forteller at de ansatte legger stor vekt på at barna skal få lære å mestre slike aktiviteter, og ha det moro med dem.

– Noen av de ansatte har blant annet vært med på animasjonsverksted, for barna skal også få lage film etter hvert, forteller hun.

Og utenfor døren i barnehagen, henger det en siste påminnelse om barnas store arbeidsvilje og kreative evner. Et flere meter langt tusenbein, som henger oppunder taket, og takker for dagen, på sin egen, fargerike måte.

TROLLSKOEN: Her viser barna fram skoen som de hevder tilhører et svært troll.
FORNØYD: Prosjektleder i Morvikbotn barnehage, Laila Horvei, er storfornøyd med kunstutstillingen. I bakgrunnen, tusenbeinet som vokter inngangen.
FLOTT: Disse fatene er laget i keramikk, i samarbeid mellom barna og kunstneren Siri Haaskjold.
MANGE FØTTER: De minste barna har laget denne spennende samlingen av fargerike føtter i keramikk.
«BOKFØTTER»: Disse bokstøttene er laget av barna selv. Nesten bokstavelig talt.