TORE SEVHEIM

Utesteder som ligger i andre etasje eller i kjellere merker røykeloven på omsetningen. En av dem som er hardt rammet er Cafe Henrik.

-Vi har en omsetningssvikt på 50 prosent de siste tre månedene. Det er den dårligste høsten siden åpningen for elleve år siden. Nå er det dårlig stemning, sier daglig leder Johnny Ve.

Han driver også cafe Jonsvoll som ligger på gateplan. Der er virkningen minimal. Han mener de med enkle muligheter for å ta seg en røyk har fått en stor fordel og sitter på gullgruver.

-Jeg regner med at de tidligere kundene mine sitter hos dem med uteservering, eller hjemme, sier han.

Urettferdig

-Det er blodig urettferdig med de som har uteservering, med mulighet for å ta seg en røyk. De tjener på røykeloven, sier Frode Pedersen hos nattklubben Inside.

Nattklubben hans ligger i andre etasje, og utestedet har hatt en nedgang på rundt 25 prosent. Årsaken mener han er at det er for mye stress å ta seg en røyk hos dem. Han tror ikke på dem som sier at alt går som normalt.

-De som sier at de ikke merker røykeloven, lyver. Flere må nok legge inn årene i løpet av vinteren, men Inside skal nok klare seg, forsikrer han.

Spår konkurser

Jostein Hansen i Reiselivsbransjens Landsforbund, innrømmer at steder med uteservering har tjent på røykeloven, og at de andre blir taperne.

-Steder med dårligere muligheter for å gå ut å røyke, merker det på omsetningen. Det samme gjelder for brune puber, sier Hansen.

Han er ikke i tvil om hva konsekvensene vil bli.

-Når frosten kommer vil det bli verre. Jeg vil anta at noen går dukken. Konseptet vil avgjøre om de klarer seg, sier Hansen.

Han har også fått inn meldinger om naboer til utesteder som klager på bråk.

-Spesielt nå i sommervarmen, når folk sover med vinduet åpent, sier Hansen.

Flere konsept er redningen

Cafe Opera har servering i både første og andre etasje. Etter at røykeloven kom merker de at det er vanskeligere å fylle andre etasje med gjester.

-Spesielt på kveldstid og i ukedagene, sier daglig leder, Berit Bentsrud.

Flere konsepter, med mat, nattklubb og cafe under samme tak, er grunnen til at de vil klare seg, tror hun.

Inside nattklubb holder allerede på å utvide sitt konsept. For Cafe Henrik ser det mørkere ut.

— Vi håper det retter seg opp til vinteren, men vi er mer bekymret nå enn før. Vi kan ikke endre på konseptet, men å legge ned kommer ikke på tale, sier Ve.

Alle utestedene BT har vært i kontakt med sier de respekterer og forstår røykeloven,

-Men Dagfinn Høybråten blir nok ikke lei seg for at skjenkebransjen går dårlig, sier Ve.

KUNDEFLUKT: Cafe Henrik er et av de utstedene som er hardest rammet med en nedgang i besøket på nesten femti prosent.<br/>Foto: HILDE LILLEJORD