Politiet fikk melding om knivranet ved 22-tiden. Et par minutter senere viste det seg at en gruppe kunder allerede hadde klart å overmanne den unge gjerningsmannen.

— Det hele gikk veldig fort, men vi holdt oss rolige. Vi merket raskt at han var mye yngre enn oss, sier Eivind Solheim (29), en av mennene som overmannet raneren.

— Masken hans var vel ikke ideel li forhold til å se rundt seg, føyer han lakonisk til.

Se video-intervju - hvor heltene forklarer hva som skjedde.

Sammen med tre andre kunder kastet han seg over raneren og holdt ham fast til politiet kom.

— Jeg var ikke redd, men merket at adrenalinet pumpet, sier Solheim.

Ung raner

Gjerningsmannen hadde tatt forholdsregler for ikke å etterlate seg spor i butikken. Han hadde blå plastposer utenpå skoene da han gikk inn i butikken, og han brukte handleposer som hansker. Han var også ikledd en hvit maske med hull for øynene.

I den ene hånden holdt han en kniv, som han skal ha truet personalet med. Flere av de ansatte i butikken skal ha blitt jagd rundt i lokalet, mens raneren ropte "Kom igjen, da!".

Raneren holdt kniven opp mot halsen til en av de ansatte, ifølge et vitne som bt.no har snakket med. Heldigvis kom ingen alvorlig til skade i dramaet.

Holdt ham fast

Gutten skal ha prøvd å ta penger fra flere av kassene før kundene overmannet ham. Rema-butikken på Wergeland i Bergen er en av landets aller største, målt i omsetning.

Politiet satte tenåringen i varetekt.

— Gjerningsmannen måtte først innom legevakt for å avlegge blodprøve. Vi ønsker å vite om han var påvirket av rusmidler under ranet, sier operasjonsleder Asbjørn Andersen ved Hordaland politidistrikt.

Raneren har nettopp passert den kriminelle lavalderen, 15 år, men har allerede vært innblandet i en rekke kriminelle forhold.

Allerede onsdag ble raneren løslatt av politiet.

— Han er overlatt til Barnevernet. Hva slags løsning barnevernet har funnet for ham, vet jeg ikke, sier jourhavende jurist Elisabeth Soglo ved Hordaland politidistrikt.

15-åringen er trolig plassert på en barnevernsinstitusjon.

Paul Sigve Amundsen
Erlend Moland Olsen
Ketil Moland Olsen
Ketil Moland Olsen
Ola E. Hofshagen