Roy Hilmar Svendsen

Ned under parkeringsdekket, og inn i en gammel garasje. Én svak lyskaster og noen provisoriske arbeidslamper gjør at tenåringene foran oss er litt mer enn mørke skygger. Betongstøv kiler i nesen, og munnen begynner å bli tørr etter mindre enn to minutter. Velkommen til murverkstedet på Årstad videregående skole.

Her nede har elevene på byggfag grunnkurs tilbrakt 16 timer i uken det siste halvåret. Nå har både elever og lærere fått nok av de kummerlige forholdene.

— Dette er totalt uakseptabelt! Hadde det sett slik ut på en vanlig arbeidsplass, ville den blitt stengt umiddelbart, sier lærer Jon Nygård. Han forteller at han flere ganger har tatt klassen ut av garasjen og med på ekskursjoner, fordi det er uutholdelig i garasjen.

- Blir gåen i hodet

Flere av elevene BT snakket med, forteller at tørrhoste, kvalme og hodepine er vanlig etter noen timers undervisning i murverkstedet.

— Når du har vært her nede en hel dag, er du rimelig gåen i hodet etterpå, sier tillitsvalgt for elevene, Lasse Brunborg.

Elevene er ikke vanskelige å be når man ber dem liste opp de alvorligste problemene med garasjen:

  • For svakt lys
  • Elendig luft
  • Ingen vinduer
  • Ikke ventilasjonssystem

— Her finnes heller ikke noe førstehjelpsutstyr. Får du mørtel inn på øyet her nede, må du løpe helt i andre enden av bygget for å få skylt ut av øyet, sier Lasse Brunborg.

Klassen har skrevet brev til skolens rektor og bedt henne gjøre noe for å bedre den fortvilte situasjonen.

— Om tre uker er vi ferdige her, så det betyr ikke så mye for oss lenger. Men til høsten kommer det en ny klasse som skal inn her. Noe må skje før den tid, sier Brunborg.

Lover bedring til høsten

Rektor ved Årstad videregående skole, Bente Lys Larsen, medgir at garasjen per dags dato er lite egnet til undervisning.

— Vi er fullstendig klar over at lokalene ikke er så gode som de burde være, men dette er kun en midlertidig løsning under ombygging, sier rektoren.

Hun beklager overfor elever og lærere at ombyggingsarbeidet har tatt så lang tid. En av årsakene skal være at skolen ennå ikke har fått de nødvendige byggetegningene fra fylkesbyggesjefen.

— Når kan elevene på byggfag regne med å ha et tilfredsstillende undervisningslokale?

— Meningen er at det skal være klart ved skolestart i høst.

— Er det et realistisk?

— Det kan jeg ikke svare på, men det er i alle fall målet. Vi vil uansett sørge for at lokalene er i forskriftsmessig stand til da, sier Lys Larsen.