Nå vil Arbeiderpartiet hjelpe muslimene å komme seg i hus under skikkelige forhold.

– Vi hadde budsjettseminar for to uker siden og ble enige om å foreslå å gi et tilskudd til menigheten. Vi vil øremerke pengene til oppussing av den nye moskeen, sier Abdelmajid Jerad, vararepresentant til Aps bystyregruppe.

Ap har ikke bestemt seg for hvor mye de vil spandere på oppussingsprosjektet.

– Vi venter på tilbakemelding om hvor mye de trenger. Vi håper alle partier vil være med på dette.

– Hvorfor skal Bergen moské få støtte fra kommunen når andre frie menigheter ikke får?

– Dette kan være starten på likebehandling av det frie, religiøse Norge. Den norske kirke blir særbehandlet i forhold til andre menigheter. Når jeg går inn i Mariakirken misunner jeg kirkegjengerne. De har en fullverdig kirke. I moskeen er det mørkt og trist og den ser ikke ut.

Rikmannsbolig blir gudshus

«Donasjon til ny moské», står det på et A4-ark som henger på oppslagstavlen i det vindskjeve gudshuset på Nøstet.

På gulvet ligger joggesko, slitte herresko, støvletter og sandaler i hauger. Skohyllene på veggen er smekkfulle. Langs skohaugen snegler det seg en kø til toalettet. Tålmodig venter de troende på å oppfylle påbudet om å gå til fredagsbønnen med nyvasket ansikt.

Medlemstallet vokser og er nå oppe i 1700 medlemmer fra over 40 land. 200-300 stiller jevnlig på fredagsbønnen.

Menigheten har kjøpt den store, gule villaen i Jekteviken. En gang rikmannsbolig, reist i 1790, ombygd til sveitserhus i 1841 og høyst verneverdig. Innvendig er mye gjort, men i juni stanset byggearbeidene.

– Vi mangler penger. Vi har bare råd til drift. Hvis vi skal klare oppussingen på egen hånd, vil det ta flere år før vi kan flytte inn, sier styreleder Kasim Daruur. Han anslår kostnadene til to millioner kroner. Det er fire ganger mer enn det mos-keen kan hoste opp på egen hånd.

Regn og rotter

De stusslige forholdene på Nøstet sliter på menigheten.

– Det regner inn, det er kaldt og det er rotter her. Brannvesenet har vært på inspeksjon og ga flere pålegg til kommunen, som eier huset.

– Det er vår største drøm å få en ny moské, et større lokale der vi kan tilby medlemmer forskjellige aktiviteter som vi ikke har mulighet til i dag. Vi vil samarbeide med skoler og utdanningsinstitusjoner, og vi ønsker å bygge opp et bibliotek til bruk for alle som vil lære mer om islam. Vi legger stor vekt på kulturforståelse og integrering, sier Daruur.

– Var det en tabbe å kjøpe et hus som krever så mye oppussing?

– Nei, vi ser på det som en investering. Vi fant ikke noe annet som var tilpasset våre behov. Vi er kjempefornøyde med huset. Alternativet ville vært å bygge nytt, sier Daruur.

TRANGT OG TRIST: 200-300 mennesker stiller jevnlig til fredagsbønn i moskeen på Nøstet. Når alle skal oppfylle påbudet om å stille til bønn med nyvasket ansikt, danner det seg lange køer foran toalettet.
RUNE NIELSEN
TETT I TETT: De stusslige forholdene sliter på menigheten, de trenger økonomisk støtte for å ta i bruk de nye lokalene sine.
RUNE NIELSEN
SKAL BLI MOSKÈ: Det gamle sveitserhuset i Jekteviken skal bli moskè, der blir det også ulike aktiviteter det i dag ikke er mulig å få til.