Selv om Frp i sitt partiprogram skriver at de ikke vil bruke mer offentlige penger på kultur, er det i praksis annerledes

I kommuner som styres av Frp gjør de nemlig det stikk motsatte, skriver Aftenposten.

Økning i kulturbudsjettet

I Os kommune i Hordaland regjerer Frp i et flertallsstyre sammen med Høyre for tiende året på rad. Kulturbudsjettene har økt i kommunen hvert eneste år, med unntak av 2001. 2,8 prosent av driftsutgiftene til kommunen i år går til kultur, mot et landsgjennomsnitt på 4,4 prosent.

– Frp og ordfører Terje Søviknes fremstår som mye mer kulturvennlig enn det man kanskje kunne vente av partiet, sier kultursjef i Os, Lisbeth Axelsen.

Bygging av kulturhus og svømmehall samt innkjøp av kunst og styrking av kulturskolen er eksempler på hva Frp har bidratt med i kommunen.

4,3 prosent til kultur

I Tønsberg kommune i Vestfold, som styres av Frp, Høyre og KrF for andre periode på rad, er byggingen av kulturhuset Støperiet i gang, med en prislapp på rundt 120 millioner kroner. I Tønsberg går 4,3 prosent av driftsutgiftene til kultur.

– Kulturutvalgsleder Per Brun skal ha all ære for sitt entusiastiske engasjement for kultur. Det er lenge siden vi har hatt en så interessert utvalgsleder, er attesten Frp-politikeren Brun får av Per Halle, seksjonsleder for Kultur, idrett og samfunn i Tønsberg kommune.

Både Halle og Axelsen mener at årsaken til Frps kulturvennlighet kommer av at de er i posisjon og må forholde seg til realitetene.