Laurdag kveld fekk Vinskvetten Kulturprisen for Åsane.

Tidlegare vart det delt ut tre Åsane-prisar: kultur-, kulturvern— og miljøprisen. I år er dei slått saman til ein pris.

- Fortjent og flott

- Gratulerer! Kva seier du til dette?

— Eg syns det er fortjent! Det er flott, og vi er veldig glade for å få kulturprisen for Åsane, seier Bjørn Jensen i Vinskvetten til bt.no.

Han meiner det er fortjent fordi dei i 33 år har skapt lokal kultur med brei appell.

- Vinskvetten er ikkje nett finkultur?

— Nei, det vi driver med er kverdagshistoriar heilt nede på grasrotnivå, seier Jensen stolt.

Ny salgsrekord

Vinskvetten speler no showet «No kjem dei tre siste» på Ricks teater i Bergen, og kunne difor ikkje sjølve vera til stades i Åsane for å ta imot prisen i kveld.

- Korleis går det med «Her kjem dei tre siste» på Ricks?

— Det går som bare fy. I går satte vi ny salgsrekord for det vi noen gang har gjort. Vi har solgt om lag 20.000 billettar. Og så har vi bare spilt i ein god månad, og vi skal halda på fram til jul.

Les BTs anmeldelse av Vinskvettens show «No kjem dei tre siste» og sjå smakebitar frå showet!

Juryen si grunngjeving

Dette er juryens begrunnelse for at Kulturprisen for Åsane 2008 gikk Vinskvetten:

Årets vinnere av kulturprisen i Åsane får prisen for gjennom en årrekke å ha profilert bydelen, og Salhus spesielt, på en positiv måte. Prisen går til en gruppe som ble etablert allerede i 1975 som musikk og revygruppe.

Gjennom plateutgivelser, revyer og endatil på riksdekkende TV, har gruppen ført videre dialekt og kulturarv fra Salhus. I mange av tekstene på strilamål tar gruppen utgangspunkt i livet i Salhus, med fergekai og tekstilindustri som viktige ingredienser.

Pilka Pala Radio

Gruppen har gitt ut 7 Cder på gruppens eget plateselskap Pilka Pala Radio, og har fått gullplate for 3 av disse. I 2000 kom samleplaten «Dei beste» utgitt av EMI. Til sammen har de solgt 141.000 plater. Gruppens forrige forestilling er også utgitt på DVD.

Det er ikke mange ungdomshus på Vestlandet som ikke har hatt besøk av denne gjengen, og alle steder har de gitt publikum gode stunder. Kanskje har de også bidratt til å fremme folkehelsen - en god latter forlenger som kjent livet..

Les om fjorårets vinnere

KULTURARBEIDARAR: Vinskvetten viser fra sine beste sider i showet «No kjem dei tre siste». Vinnarane av kulturprisen for Åsane har skapt ein god folkeleg kultur som folk i Åsane er stolte av.ARKIVFOTO: HELGE SKODVIN