Skuespillerparet Ellen Birgitte Winther og Frode Winther har en liten sønn på to år. Begge bor og jobber innenfor Bergenhus bydel. I mai fikk de brev fra kommunen om at sønnen har fått barnehageplass i Indre Arna.

— Etter to års ventetid var det et sjokk, sier Birgitte Winther.

Hun ga utløp for frustrasjonen på Facebook og det tok ikke lang tid før Ragnhild Lothe, Leif Ove Andsnes sin samboer, kommenterte tråden. Hun var i samme situasjon.

— Vi begynte å ringe litt rundt da vi forsto at dette er noe som berører flere familier. Nå er vi fem foreldrepar som har slått oss sammen. Vi har skrevet både et felles og individuelle klagebrev, som vi sender til byråd for barnehage og skole, Filip Rygg og til Marianne M. Boge, seksjonsleder for barnehage i Bergen kommune, forteller Ellen.

— Desperat forsøk fra kommunen

— Dette er et desperat forsøk fra kommunens side for å få full barnehagedekning på papiret, sier Leiv Ove Andsnes. Datteren, Sigrid, har også fått tilbud om plass i Indre Arna fra høsten.

— Dette er jo helt hull i hodet, sier Andsnes.

— Dette er ikke et tilbud vi kan forholde oss til, sier han, og legger til at de har takket nei til plassen i Arna.

— Vi er heldige som har besteforeldre som kan stille opp for Sigrid til høsten, det finnes mange som er i en mye verre situasjon enn oss, sier den kjente musikeren.

Pro forma

Christer Fasmer i Flimmer Film er en av de berørte foreldrene som nå tar til motmæle mot det han kaller mangel på realpolitikk.

— At det skal være full barnehagedekning virker mer som pro forma enn realitet, sier Fasmer som bor med sin datter på to år og konen Hanne Jones på Møhlenpris. Etter to års ventetid ble de også tildelt barnehagplass i Indre Arna.

— Det blir for lettvint når kommunen mener at de har innfridd retten til barnehageplass når man får tildelt en plass på den andre siden av fjellet. Det er forskjell på teori og praksis. For oss er det praktisk talt umulig å bringe og hente barnet vårt der. Det er en hverdag som ikke går opp, sier Fasmer før han legger til:

— En ting er hvor lang reisetiden er, i tillegg til miljøhensyn, men det tyngste argumentet er at datteren vår ikke får muligheten til å integrere seg i nærmiljøet sitt.

Ellen Birgitte Winther syns det er spesielt betenkelig at så mange har blitt tildelt barnehageplasser utenfor bydelene med tanke på at kommunen lover å gi bydelsvis prioritering.

- Ikke full barnehagedekning

Alle familiene har takket nei til tilbudet om barnehageplass i Indre Arna. Nå håper de at kommunen skal gjøre noe med situasjonen.

— Politikerne kan ikke si at de har full barnehagedekning. Det er for lite plasser i Bergen sentrum, mener Christer Fasmer.

- Hva håper dere å oppnå med klagebrevene?

— Vi håper at det skal gjøre inntrykk på kommunen. Det er dessuten viktig at folk blir oppmerksomme på det vi syns er en utilstrekkelig ordning. I tillegg oppfordrer vi alle som er i samme situasjon som oss til å klage, sier Ellen Birgitte Winther.

Følger med argusøyne

På mandag vedtok bystyret at det skal bygges 1842 barnehageplasser innen 2015. Gjennomføres tiltaket betyr det at Bergen vil ha en dekningsgrad på 97 prosent innen fire år.

— I 2015 begynner sønnen min på skolen. Vi kan ikke vente og trenger barnehageplass nå. Jeg vil selvfølgelig følge utviklingen med argusøyne. Det blir spennende å se om de holder det de lover. Problemstillingen angår såpass mange at kommunen ikke bør slippe unna, understreker Ellen Birgitte Winther.

— Jeg håper det er mer enn tomme ord. Bergen må snu seg rundt kjapt. Vi trenger barnehager i nærmiljøene våre, sier Christer Fasmer.

Byråd Filip Rygg hadde i går ikke anledning til å svare på bt.no sin henvendelse.

- Utfordrer Meland

Marte Mjøs Persen, ordførerkandidat for Arbeiderpartiet i Bergen, reagerer sterkt på håndteringen av barnehagedekningen i Bergen. - Jeg vil utfordre Monica Meland til å gjøre noe med dette, sier hun til bt.no.

Disse menneskene har lovfestet krav på barnehageplass, sier hun. Hun mener det er brudd på maksprisen om folk må gå til anskaffelse av månedskort på toget for å frakte barna sine til Arna i barnehage. - Dette er en helt urimelig belastning for foreldrene og barna, sier Persen.

— Jeg konstaterer at bystyret ikke har klart dette i løpet av de 8 årene de har styrt med saken, og det er ikke bra nok, sier hun. I følge henne har barnehagene i Bergen måtte overleve med kutt på 84,5 millioner kroner i løpet av de siste 4 årene.

— Det er klart dette også går utover kvaliteten i barnehagene, sier hun. Dette er et løftebrudd fra Monica Meland, sier ordførerkandidaten.

Fornøyd med barnehagetilbudet i Bergen? Si din mening her.