TRYGVE SØRVAAG

Newcastle ligger på nordsiden av elven Tyne, mens lillesøsteren Gateshead ligger på sørsiden. I uminnelige tider har de to kommunene vært erkerivaler som har konkurrert om det meste. Men nå har de slått seg sammen i kampen om å bli Europas kulturby i 2008.

Bro over Nordsjøen

Som en del av arbeidet opp mot kulturby-konkurransen, skal den nye samarbeidsavtalen mellom Gateshead og Bergen fungere som en ny kulturbro over Nordsjøen i tillegg til den allerede eksisterende vennskapsavtalen med Newcastle. Bergens byråd Per Inge Vannebo og kommunaldirektør for kultur, Bjørn Holmvik, reiser til Gateshead og Newcastle denne helgen for å legge grunnlaget for avtalen. Foreløpig er det uklart hva en slik avtale konkret vil inneholde.

— Tanken er å bygge bro mellom kreative byer, og gjennom denne avtalen forplikter vi oss til gjennsidig kulturutveksling, sier seksjonsleder i Bergen kommune, Øyvor Johnson, om avtalen som skal behandles av byrådet i løpet av høsten.

Grensesprengende

Det vil være stor fest i Newcastle og Gateshead når delegasjonen fra Bergen kommer på besøk. Som et symbol på samarbeidet mellom Newcastle og Gateshead på hver sin side av elven, åpnes nemlig en helt ny bro denne helgen. Den unike sykkel- og gangbroen Gateshead Millennium Bridge er et kunstverk i seg selv som har fått mye oppmerksomhet verden over for sin design og teknikk. Broen, som koster nærmere 290 millioner kroner, benytter en helt enestående tiltemekanisme for å løfte opp buen i gangbroen slik at båtene kan gå under. Broen vil hele tiden være fast på begge sider av elven samtidig som den løfter brobuen – omtrent som et øye som blunker.

Attraktiv bro

– Ingen annen bro åpnes på denne måten. Det er allerede blitt en attraksjon å se når vi åpner den femti meter høye broen. Bare vent til vi begynner å lyssette kunstverket, sier John Johnsen, leder for design og konstruksjon i Gateshead kommune.

Den nye broen vil binde sammen Newcastles restauranter og puber med et nytt kultursenter som er under bygging på tidligere industrigrunn i Gateshead på sørsiden av elven.

Nytt kunstsenter

Til sammen skal det brukes 13 milliarder kroner på begge sider av elven for å gjøre gamle industriområder om til attraktive bruksområder. I mars åpner Baltic Centre for Contemporary Art i en gammel industribygning i Gateshead.

Kunstsenteret koster nærmere 600 millioner kroner og vil bli det største galleriet for moderne kunst utenfor London.

— Jeg er mer opptatt av kontakten med Europa enn kontakten med USA. Derfor vil jeg legge vekt på å vise kulturskatter fra kontinentet, sier svensken Sune Nordgren som leder det ambisiøse prosjektet. Nordgren forteller til Bergens Tidende at senteret vil være mer enn de fem store galleriene med skiftende utstillinger. Kunstsenteret Baltic skal også være en «art factory» som til enhver tid kan tilby studioplass for fem-seks kunstnere. Når senteret åpner i mars, vil Nordgren lokke med kunstnere som Chris Burden, Jane og Louise Wilson, Carsten Höller og Julian Opie.

Nytt musikksenter

I tillegg til mer enn tusen nye leiligheter, kontorer, forretninger og restauranter, kommer det nye musikksenteret i Gateshead til å dominere elvebildet når det står ferdig i 2003. Den gedigne konserthallen, som skal ha sitteplasser til 1650 mennesker i tillegg til en mindre hall med 400 seter, vil være like dominerende i bybildet som operahuset er i Sydney.

BROBYGGER: Gateshead Millennium Bridge binder ikke bare Newcastle sammen med et nytt kultursenter i Gateshead, men den er også en brobygger over Nordsjøen.
FOTO: TRYGVE SØRVAAG