Vi er på jakt etter det kule i Bergen. Det trendy. Det som alle må ha, bør gjøre, garantert eier eller ordene som er hipt felleseie.

Vår guide i den hippe jungelen, Fredrik Saroea, er frontfigur i Datarock, soloartist, klubbvert på Fredriks Wonderful Evening og Operamints, booker på Kamelon, er musikkansvarlig på Landmark (for tiden ute av drift — gjenåpner i mars), tar hovedfag i kunsthistorie, er illustratør, låtskriver, tekstforfatter og driver plateselskap. Lettere overarbeidet, med andre ord. Han burde ha peiling på hva som rører seg.

— Vi lever i eget tempo her i Bergen, mener Fredrik.

— De som lykkes her er de hardtarbeidende som elsker det de gjør.

Trendy på bergensk

Vi starter jakten i Skostredet. Det hippeste, kuleste området for tiden. Fredrik gumler ivrig i seg fleskepannekakene med maple sirup på Capello.

— Jeg tror ikke Olav og Kari (innehaverne av Capello, red.anm.) innredet kafeen i 50-tallsstil fordi de trodde det ville være et kommersielt triks. Dette er dem! Det er ikke bare et image. Det er det samme på Legal. De satser på god service og moderate priser. Hyggelige bartendere fremfor dyre frisyrer, forklarer Fredrik.

Han har flere eksempler på hvor «utrendy» vi er i Bergen, eventuelt trendy på ekte bergensvis. Det koselige viset.

— Alle de jeg kjenner som er med på å skape liv og røre gjennom butikker, musikk og utesteder, gjør ting i eget tempo. De driter litt i hva som skjer i resten av verden.

— Det er ingen som sier «vet du ikke hvem jeg er?» i Bergen. Det går ikke. Og det er heller ingen som går forbi køen på Opera. Hvis en går forbi køen andre steder, er det fordi han er stamgjest. Ikke fordi han er kis, liksom.

Fredrik mener at han selv er et levende eksempel på det utrendy, eller annerledes hippe.

— Det at dere spør meg om hva som er trendy... Jeg har ikke vært hos frisøren på to år, og jeg kjøper aldri klær.

Her får du Fredriks liste, fra A til Å, over hva som er kult. Eller koselig, om du vil. Dette alfabetet er ikke akkurat som tatt ut av en motekatalog. Så hvorfor er Fredrik så kul, til tross for at han selv hevder at han ikke er trendy?

— Fordi han er så jævla snill - samtidig som han går rundt med vernebriller midt i Bergen, hevder Thomas Strømmen lattermildt fra bak baren på Legal.

Så enkelt er det altså. Koselig er hipt og kult. I Bergen, i hvert fall.

<b>KUL OG KOSELIG:</b> De ansatte på Legal mener Fredrik Saroea er kul fordi han er så snill. Det stemmer overens med Fredriks oppfatning av det å være kul og trendy i Bergen. - Folk gjør mer det som er koselig enn kaldt og kalkulert, mener Fredrik.<p/>FOTO: VEGAR VALDE
KULT FLESK: Fleskepannekaker med maple syrup servert av Kari på Capello (bak i bildet) havner på listen over ting Fredrik synes er koselig kult.<p/>FOTO: VEGAR VALDE
KAFÉKOS: - Jeg går ikke på Capello fordi det er kul 50-tallsinnredning her. Men fordi Kari og Olav er så utrolig koselige, hevder Fredrik.<p/>FOTO: VEGAR VALDE
T-SKJORTESUKSESS: - Hvem skulle trodd at man kan bli milliardær av å selge T-skjorter, ler Fredrik. T-skjortebutikken Håkki er i hvert fall blant Fredriks koselige kule steder.<p/>FOTO: VEGAR VALDE