Olsvik barnehage stengte fredag morgen. Etter flere dagers kamp mot kulden var slaget tapt. Verneombudet hadde ikke noe annet valg enn stanse driften inntil problemene er løst.

— Jeg krevde barnehagen stengt med hjemmel i Arbeidsmiljølovens bestemmelse om liv og helse. I dag var det bare et toalett på deling for 30 voksne. Alle de andre var frosne, sier verneombud Mona Ulvedal til bt.no.

Bygget av stålcontainere

Olsvik barnehage er midlertidig, satt sammen av stålcontainere.

— Det har vært forferdelig gulvkaldt den siste tiden. Gulvene er jo bare tynne stålplater med belegg på. Hele uken har vi slitt med vannet. Vi har tinet rør hver dag. Men når vi har fått tint isen et sted, så har vannet frosset et annet sted, sier Ulvedal.

Også i fjor slet barnehagen med frosne rør da det var som kaldest, men det ble ikke så ille at den måtte stenges.

Må ha god hygiene

- Hvordan reagerte foreldrene da de møtte stengte dører i morges?

— Foreldrene forstår problemene. De vet at vi må skifte mange bleier i løpet av en dag og at vi er avhengig av å ha god hygiene.

- Når kan dere åpne barnehagen igjen?

— Jeg håper at det kan skje på mandag.

Hjelpeløse

  • Vi er helt avhengig av vann og er hjelpeløse når rørene fryser. Vi kan rett og slett ikke drive barnehage uten vann. Vi får ikke stelt barna. Ingen får gå på do, sier styrer Trond Øverli.

Fredag morgen var han ute og sjekket de frosne vannrørene. Det er ikke lett å tine dem.

— Problemene er så alvorlige at noe må gjøres. Det er frustrerende at rørene fryser hver vinter. Gulvene er bare tynne stålplater. Selv om innetemperaturen er bra, er det iskaldt for ungene som kryper rundt på gulvet. Flere av dem har fått urinveisinfeksjon. Foreldrene er selvsagt frustrerte, sier Øverli.

- Noe må skje!

Foreldrene har en høne å plukke med Bergen kommune:

— For å få full barnehagedekning kan ikke kommunen bare putte barna i en container og være fornøyd med det! sier foreldrerepresentant Bjørg Karin Husa til bt.no.

Hun krever nå at Bergen kommune tar barna og de ansatte på alvor.

— Barnehagen skulle være midlertidig. Containerne er uegnet til å huse en barnehage, spesielt når det er så kaldt som det er nå. Nå må det bli bygget en ny permanent barnehage. Og det må bli bestemt hvem som skal drifte den, sier Husa.

Olsvik barnehage fyller tre år i dag.

— Vi skulle feire med pølser og kaker. Det er mange som hadde gledet seg til det, men vi får ta festen igjen senere, sier Øverli.

STENGT: Denne beskjeden møtte foreldrene da de skulle levere barna i barnehagen. FOTO: Ane Børhaug
MIDLERTIDIG: Barnehagen er bygget av stålcontainere. FOTO: Ane Børhaug