GURO ISTAD

— På høy tid, synes Hilde Hellebø. Sammen med ektemannen Gary Ward, eier og driver hun Barista kaffebar, som åpnet i Stølegaten juli i fjor.

— Jeg håper det våkner til liv nå. For det er liv laga her, mener hun.

— Noen kaller det kultgaten i Bergen, nesten jubler Aslaug Moi Frøysnes.

- Noen kaller det kultgaten

Steinkjellergaten var før 1873 den eneste veiforbindelsen mellom Sandviken og sentrum. I 1913 gikk rundt 18.000 personer daglig gjennom gaten.

Men livet ebbet ut. Sentrum tok over handelen. I dag er veistubben mellom Øvregaten og øvre del av Sandviken i ferd med å våkne til liv igjen. Til et liv med særpreg.

For to måneder siden åpnet Aslaug Moi Frøysnes det bokstavelig talt grønne spisestedet, «Viva Las Vegis» i Steinkjellergaten.

— Folk stopper opp og prater med hverandre utenfor her. Ikke bare haster forbi sånn som i sentrum. Det synes jeg er fint.

Aslaug er ikke alene som å juble over at det nå begynner å skje ting i bakken.

— Vi fikk blomster og kort av forretningene rundt her da vi startet, skryter Barista-innehaver Hilde Hellebø. Hun taler varmt om sine forretningsnaboer. Her er alle avhengige av hverandre for å skape liv og røre i den gamle gaten.

— Det var en dame innom her og spurte hvor attraktiv gaten var. Hun ville selge teaterkostymer fra lokalet ved siden av, røper Hellebø.

Barista kaffebar fungerer foreløpig mest som en lokal kafé, og besøkes stort sett av stamgjester.

— Men det er livsgrunnlag her, til tross for at det ligger utenfor sentrum, hevder Hellebø.

Nisjebakken

Hun er ikke den eneste som har tatt sjansen på det. Nederst på Nicolaikirkeallmenningen har designeren Anne Lise Tollefsen holdt til siden 1987. Hun merker at området har tatt seg opp i det siste.

— Det er en fin gate for spesialbutikker - for nisjebutikker, mener hun.

Ved siden av henne holder en annen nisjebutikk til; Atelier Flora. En blomsterbutikk hvor du knapt ser blomstene bak kuler, krystaller, strenger og lys.

— Det hele startet med Galleriet for 17 år siden. Vi laget et kjempesvært kremmerhus til dem, forteller innehaver Kristin Voreland, som er utdannet blomsterdekoratør.

Skjønnhet og udyr

Også andre dekoratører holder til i bakken med det rare i. Tatovører, for eksempel. Du har kanskje lagt merke til det svarte huset med røde karmer, og eimen av røkelse som trenger gjennom husveggene.

Er du blant dem som liker kombinasjonen piercing, tatoveringer, nagler og kostymer av ulikt slag, kan en tur innom Witchy Bitchy Beauty Spot være tingen. Eller om du trenger å utvide kunnskapene dine rundt tema som kabbala, satanisme, healing, alkemi eller voodoo.

Det er nesten umulig å gå likegyldig opp bakken gjennom Nikolaikirkeallmenninen, Steinkjellergaten og Stølegaten. Hvis likegyldigheten likevel griper deg, anbefales en oppdagelsesferd på neste spasertur. Det kan fort bli en skattejakt.

<b>NÅL OG TRÅD: </b>Vibeke Egge ved Egge Søm & Design syr og designer til alle anledninger. De travleste månedene er april og mai, før bunads- og bryllupssesongen setter inn.
<b>ELVIS IS IN THE STREET: </b>Til og med Elvis har inntatt den nye kultgaten i Bergen.
<b>BLOMSTERATELIER:</b> - Vi lager juledekoren til 80 prosent av alle kjøpesentrene, opplyser Kristin Voreland ved Atelier Flora. I år er det største prosjektet et 11 ½ meter høyt ståljuletre med fiberoptikk til Exhibition.
<b>NISJEGATEN:</b> - Her kan man presentere noe annet enn det som er i kjøpesentrene. Nå er det en spennende miks, synes designer Anne Lise Tollefsen.
<b>BROSTEINSGATE: </b>«Brosteinsgate e' ikkje laget førr stilett», synger Kari Bremnes. Det er heller ikke Steinkjellergaten.
<b>EKTE BERGENSGATE:</b >Steinkjellergaten var før i tiden en populær gate med yrende liv. Etter år med stillhet er gaten begynt å våkne til liv igjen.
<b>HEKSER OG SKJØNNHET: </b>Hos Witchy Bitchy Beauty Spot kan du blant annet lese deg opp på alt fra healing til voodooisme. Eller gjøre som Linn Susanne Sannes (19), som her forberedes til en egendesignet tatovering av tatovør Mika Ilmaniemi.
<b>ANNO 1962: </b>Rolf Pedersen gikk i lære hos sin far, Harry, og har vært gullsmed siden 1962. Til Steinkjellerbakken flyttet han verkstedet i 1992.
<b>KULTGATEN: </b>- Noen kaller det kultgaten, smiler Aslaug Moi Frøysnes, som byr på vegetarmat og Elvis i grønne omgivelser på Viva Las Vegis i Steinkjellergaten.
<b>KAFFEKUNST: </b>- Det er livsgrunnlag her, til tross for at det ligger utenfor sentrum, mener Hilde Hellebø som åpnet Barista kaffebar i fjor sommer. Barista betyr kaffekokk.