• Det er nerdete å ikke skille seg ut! Og dødsviktig med kul hårfarge, maskara og piercing, forklarer Sandra Ellertsen Hansen (12).

INA DYRKOLBOTN HANSEN

Hun skifter hårfarge nesten hver uke, og piercingen i nesen blir stelt pent med hver dag.

— Det er viktig å vri litt rundt på dobben hver dag. Da slipper du å få betennelse, forteller jenten som akkurat har fylt tolv år. Hun fikk piercing i Tyrkia. Vi treffer henne sammen med vennegjengen på lekeplassen i Olsvik.

Firspannet forklarer at det nesten er et «must» å gå med merkeklær. Det er ikke uvanlig å handle bukser til nærmere tusenlappen.

— Vi går nesten bare med merkeklær, Miss Sixty, Mood, boksesko og «tanntrådtruser», altså stringtruser, forteller Sandra, som for anledningen har lilla hår, noen rastafletter med fargerike kuler på og en glinsende dobb i nesen.

Hjelp av mamma til sveisen

— Jeg går nesten bare i skateklær, forteller Aleksander Jensen (10), med hanekammen rett til værs og dobb i øret.

— Er ikke du litt for ung til å tenke på hår og utseende?

— Nei da, jeg synes det er kult og stilig, men jeg må ha litt hjelp av mamma til sveisen. Dessuten er det unger i femte klasse som allerede har begynt å tenke på utseendet, sier Aleksander, som selv skal begynne i sjette klasse. Han tror likevel ikke at han kommer til å bry seg om sånne ting når han blir stor:

— Da er jeg fotballproff allikevel. De bryr seg ikke om sånt.

De fleste frisørsalongene i Bergen melder at det er «in» med litt rocka frisyre blant unge. Litt femtitalls. I sommer er det dessuten populært med pastellfarger i håret. Som lyseblått og lyslilla. Hanekam er ut blant eldre, men veldig populært blant barn.

Gjengen er enige om at moten er bedre enn den var da foreldrene deres var unge.

— Da hadde pappa langt hår, skyter Aleksander inn.

— Og damene gikk i dressjakker og sykkelbukser. Herregud, sier Kathinka Nilsen (12) og himler med øynene. Alle fire håper at den tøffe moten holder seg til de blir gamle.

Juksetatovering

Steffen Lindelid (12) er mest opptatt av håret og har ikke fått seg piercing ennå.

— Jeg bruker voks og gelé hver morgen. Jeg bruker ikke mer enn 3-4 minutter, så jeg er kjapp i svingen, sier han.

Kathinka sparer. Hun vil ha langt hår. Veeeldig langt. Alt nå går det nesten ned til rumpen. Men det skal være enda lenger. Forbildet er skuespilleren Halle Berry, som ikke har langt hår.

— Det er helt klart at de unge i denne alderen ser opp til popstjerner og filmstars. Når det gjelder juksetatoveringer er dette noe de tar med fra Syden, tror redaksjonssjef Celine Irgens Aagaard i ungdomsbladet Topp og legger til:

— Det er synd at stjerner som henvender seg til den alderen ikke tenker over den viktige rollen de har som idoler og rollemodeller. Se bare på Britney, og nå også Mary-Kate Olsen. Småjentene kopierer stjernenes stil, og vil ha det siste og nye.

16-årsgrense på piercing

Hårfarging, piercinger og juksetatoveringer er populært som aldri før.

Hos Au! Tattoo & Piercing i Jonsvollgaten forteller de at det er 16-årsgrense for piercinger i navle, ører og bryn, (har du foreldre med, kan du være 15år), mens det er 18 år på de mest intime plassene.

— Vi opplever daglig at jenter som ikke er gamle nok, kommer og prøver å få pierce seg. Noen kommer med uteliggere i byen og betaler dem for å si at det er faren, og at de har fått lov av ham. Andre sier at det er bare å ringe hjem til mamma. Så sitter gjerne en venninne på andre siden og svarer, ler Thomas Christiansen.

Han forteller også at det er stor pågang i studioet, og at han tror ikke det kommer til å dabbe av med det første.

— Når jeg blir fjorten, skal jeg ha piercing i navlen. Når jeg blir litt større, skal jeg ha tatovering, forteller Kathinka. Foreløpig nøyer hun seg med en juksetatovering på magen. Men hun har piercing da. Øverst i øret. En lekker blomst.

— Den var det faktisk pappa som sa jeg skulle ta, fniser hun.

I ørene er det viktig med ringer. Masse ringer.

— Jeg har fem ringer i ørene. Jeg skulle ønske jeg hadde hatt en i brynet. Kanskje jeg får mast meg til det, ler Sandra.

— Men å ha piercinger der nede du vet, æsj, det er helt uaktuelt, hyler jentene.

KUL SVEIS: Morsomme frisyrer er inn både på gutter og jenter. Aleksander har tøff hanekam.<p/>FOTO: HELGE HANSEN
MERKEKLÆR: Det er viktig å ha de rette klærne også. Knalle farger er kult.<p/>FOTO: HELGE HANSEN
JUKS: Denne tatoveringen er bare juks, men jentene drømmer om ordentlig tatoveringer når de blir større.<p/>FOTO: HELGE HANSEN
PIERCINGER: Sandra Ellertsen Hansen (12) syntes det er tøft med piercinger. Drømmen er en i brynet også.<p/>FOTO: HELGE HANSEN
KUL GJENG: Det er et must og se litt kul ut. Hår, piercing og merkeklær er viktig. Fra venstre Steffen Lindelid (12), Aleksander Jensen (10), Sandra Ellertsen Hansen (12) og Kathinka Nilsen (12).<p/>FOTO: HELGE HANSEN