— Når barn begynner å oppdage at vitenskap er trolig kult, da er vi på rett vei, sier Magne Sandnes. Han har bare for noen minutter siden helt flytende hydrogen i munnen og sendt en tåkesky opp i luften. Barn og voksne klapper og vil ha flere eksperimenter.

Vitensenter

Vestibylen til Høgskolen i Bergen, avdeling for ingeniørutdanning i Nygårdsgaten 112, er omgjort til vitensenter denne uken. Alle barn som ikke skal til fjells, kan eksperimentere isteden. Her er mange muligheter i første og andre etasje. Barna får ikke bare stå og se hva andre får til. De får selv prøve seg.

Barna grøsser når Magne Sandnes tar en oppblåst hanske ned i flytende hydrogen, holder den opp og knuser den i små biter. Likevel er Kari-Anne Sandtorv så tøff at hun melder seg frivillig til å få hydrogen helt over den ene hånden sin. «Knekk», sier Magne, bøyer hennes hånd rett ned og lar den henge sånn. Barna gisper, men Kari-Annes hånd er like hel og fin.

— Nei, jeg var ikke redd, men det kjentes ganske tørt ut når hydrogen ble helt over hånden min, innrømmer Kari-Anne Sandtorv.

Barna får se hvordan mel og vann kan eksplodere og et rullende hjul balansere på akslingen sin. Her er hemmelige triks med pengesedler, såpeskum som sprutes ut i en lang pølse og mange eksperiment med ballonger. Bare professor Rolf Eckhoff stever når han vil ha det til å smelle rundt seg.

Ny dimensjon

— Jeg håper vi kan skape litt nysgjerrighet og gi barn og unge i Bergen en opplevelse av hvor gøy det er å drive med vitenskap, sier Maria Nordheim Alme som alt er ansatt i Bergen Vitensenter.

En ny dimensjon legges til barnas læring. Foreldre og besteforeldre som står rundt, gleder seg oppriktig over at deres håpefulle barna og unge får se hvor artig og kjekt fysikk kan være.

— Det er en opplevelse å stå her og se barnas spente blikk. Med åpne sanser suger de inn kunnskap, registrerer Øystein Falch, Bergen Katedralskoles erfarne lektor, som nå selv ivrer for å få vitensenteret i gang i Bergen. Dette tror han kan bety noe for kommende generasjoner.

I dag er Bergen Vitensenter i Nygårdsgaten 112 åpent fra klokken 10 til 18, ukens hverdager fra 14 til 18 og lørdag fra 10 til 16.