Forundringen var stor da flere slike kryp plutselig dukket opp på dekket på oljeplattformen Veslefrikk ved 15-tiden fredag ettermiddag.

— Det lå flere stykker i en slags klump med noen enkeltindivider spredt rundt, sier Knut Bakkebø på Veslefrikk til bt.no. Han er ikke sikker på hva dette er, men tror uhyret må ha kommet fra oven.

Bakkebø ser ikke bort fra at en fugl kan ha sluppet det ned, eller kanskje det er noe som Bush' gravemaskiner har slynget ut fra Mars?

— Krypene er heldigvis døde. Hadde de vært levende, hadde vi sittet i livbåtene for lengst, sier Bakkebø.

De er 18-20 millimeter lange og ca 10 millimeter høye.

Lesernes forslag

Vi ba leserne om hjelp, og responsen uteble ikke:

"Det der er dessvere noe mer jordisk :) jeg mener at dyret er en havedderkopp(PYCNOGONIDA). Dei er veldig vanlige det finnes over 1000 arter, dei flester er små og farget i jordfarger, så dei er veldig vanskelig å få øye på, men det finnes større arter(1mm->40cm)". skriver Øystein Hjertenes.

"Jeg syntes det ser ut som om det er noen slags albinokrabber", mener Kenneth Lie.

"Det er en Haveddekopp (Pycnogonida)". slår Petter Jordan fast.

"Disse små dyrene er nok såkalte Spider Crabs, eller edderkopp-krabbe", i en svært ung alder, hevder Torbjørn Skodvin Kristoffersen.

"Regner med dette er Baby-kongekrabber? Dette er hvertfall mitt tips", tippet Gry Pedersen.

"Dette dreier seg om såkalte sjøedderkopper (Pycnogonida). Det finnes ca 39 arter i norge såvidt jeg husker, og de har fire til seks par bein. De er ikke i slekt med eddekopper. De kan ha kommet opp med ROV'en (Remote Operated Vehicle) eller noe annet som har vært nede på havbunnen.", slår Per Ulvedal først.

Søndag morgen kom det ny e-post fra Veslefrikk, nærmere bestemt fra Arne Waage. Han forteller at nitid søking på nettet viser at dyret ikke er en havedderkopp, men en sjøroselus. Dermed var forvirringen total igjen...

Zoolog løser mysteriet

Vi tok kontakt mandag med zoolog Erling Hauge ved Universitetet i Bergen.

— Mange av forslagene er korrekte. Dyret er en havedderkopp, og jeg mener at sjøroselus er et folkelig navn på de samme dyrene, sier han til bt.no.

Havedderkoppen går på havbunnen og slafser i seg koraller, sjøroser og rester av døde dyr, forteller han.

— Den snabelformede dingsen mellom det fremste beinparet er et kraftig munnverktøy, som den bruker til å gripe mat med, sier Hauge.

Havedderkopper har opptil seks beinpar, og er ganske nært i slekt med vanlige edderkopper. Det finnes hundrevis av arter, og felles for dem alle er at de puster gjennom huden.

— Man kan si at hele overflaten fungerer som gjeller, sier forskeren.

Han tror dyret må ha kommet opp på plattformen sammen med bunnslam under oljeboring.