19. april i fjor: Hagbart Jacobsen (49) var bare noen kilometer unna huset i Alversund da han kolliderte med en Ford Transitt.

– Jeg lå bak den en stund, og så at den vinglet i veien. Først signaliserte sjåføren at han skulle ta av i krysset, så ombestemte han seg og la seg tilbake. Da jeg skulle kjøre forbi ombestemte han seg igjen. Uten å bruke blinklys tok han plutselig en u-sving og traff meg i siden, sier Hagbart.

Han ble slengt av sykkelen og ut i grøften. Der ble han liggende.

Les også: Geir Ole (18) skulle bare kjøre en venninne hjem

– Visste at det stod om livet

Like bak kom datteren Silje med bussen.

– Jeg så at det var skjedd en ulykke, men jeg tenkte ikke noe særlig over det. Jeg visste ikke at det var pappa som lå der, sier hun.

Bare minutter senere var bildene av ulykken ute på nettsidene til avisen Nordhordland.

– Svigerinnen min så bildene, og kjente igjen sykkelen. Familien fikk vite om ulykken ved å gå inn på nettet. Da de ringte politiet ville de ikke si noe om hva som hadde skjedd, sier Hagbart.

Han var våken da ambulansemannskapene kom frem.

– Jeg prøvde først å reise meg, men ble holdt på plass av folk på stedet. De må ha funnet lommeboken min, for de sa flere ganger «det går fint, Hagbart». Ambulansefolkene kom utrolig raskt, syntes jeg. Jeg husker det var veldig vanskelig å puste. Jeg visste at det stod om livet.

Nektet blodoverføring

Hagbart ble fløyet til Haukeland i luftambulanse med store knusningsskader. Legene ville gi ham blodoverføring. Det avviste 49-åringen.

– Som Jehovas vitne mener jeg blodoverføring er galt etter Bibelen. Jeg gav klar beskjed om at jeg ikke skulle ha blod, og det ble respektert. Det var ingen diskusjon. Jeg er veldig takknemlig for den behandlingen jeg fikk på sykehuset, sier han.

Smertene beskriver han som forferdelige.

– Det var fryktelig. Jeg har aldri hatt det så vondt. Hele det siste året har vært grusomt.

Etter fire dager på sykehuset gikk han inn i koma i nesten en måned. Det var ingen befrielse. Den siste uken hadde han forferdelige mareritt.

– Jeg drømte de grusomste ting, og det tok aldri slutt. Det er det verste jeg har vært med på i hele mitt liv.

FOTO: ERLEND SPURKELAND

Tilbake i Nordsjøen

Så begynte den lange veien tilbake til førlighet i høyre side av kroppen. Mannen som før ulykken kunne løfte en 200 kilos tønne opp på bilen, klarte ikke engang å gripe en kopp.

– Jeg mistet alle musklene, og klarte ikke gjøre noe selv. Nakken, skulderen, armen, hånden og hele høyre side var ødelagt. I 100 dager måtte jeg gå med korsett. Jeg fikk store doser morfin, og var redd for å bli avhengig. Det ble jeg heldigvis ikke.

Midt i sitt livs krise følte han seg heldig som ikke ble mer alvorlig skadet.

– Jeg var også heldig som hadde en familie som hjalp meg og støttet meg. Jeg skjønte hva som var viktig i livet mitt. Det betydde også mye at jobben støttet meg og ville ha meg tilbake.

I februar var han tilbake på jobb som CRI-operatør på Statfjord-feltet. De to første ukene var et blodslit. Nå takler han smertene bedre og bedre.

– Jeg er blitt mer vant til smertene. Om jeg noen gang blir kvitt dem, vet jeg ikke.

Hagbart kjører forbi ulykkesstedet flere ganger om dagen. Hver gang tenker han på den fatale torsdagen.

– Jeg reagerer veldig når jeg hører om trafikkulykker, og særlig motorsykkelulykker. Jeg tenker på familien som sitter igjen og har det helt forferdelig. Selv er jeg ferdig med motorsykler. Jeg kommer nok aldri til å sitte på en igjen.

Politiet klarte aldri spore opp den britiske sjåføren som kjørte bilen, til tross for at han forklarte seg på ulykkesstedet. Skiltene var uregistrert, og saken ble henlagt av statsadvokaten.

Hva bør gjøres for å få ned ulykkestallene? Si din mening i kommentarfeltet nedenfor.

Hagbart Jacobsen har nylig fått tilbake sykkelen han kolliderte med for et drøyt år siden. Det vekker følelser.
ODD NERBØ
Hagbart har fått et eget album med bilder fra ulykken og dagbok fra tiden han lå i koma.
ODD NERBØ
ULYKKESSTEDET: Hagbart ble kastet tvers over veien, over kanten, og ut i grøften. Her med datteren Silje.
ODD NERBØ
FAKSIMILE: Slik omtalte Nordhordland ulykken på sine nettsider.
FAKSIMILE