Rundt 100 gjester var invitert til vennefesten hjemme hos utenriksministeren på Ris i Oslo. Festen har blitt heftig diskutert de siste dagene fordi både kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit var invitert.

Og kronprinsparet trosset kritikken og møtte opp til festen, kronprins Haakon med en bursdagsgave til statsrådsvennen i hånden.

– Oser sammenblanding

En av de skarpeste kritikerne til at Støre inviterte kronprinsparet til 50-årsfesten er Frp-representant Christian Tybring-Gjedde.

– Jeg tror folkekongen Olav ville snudd seg i graven av å se kronprinsen og kronprinsessen i det selskapet. Det ville aldri skjedd i hans tid, sa Tybring-Gjedde til VG denne uka.

Frp-politikeren mente at kronprinsparet ville la seg bruke i et maktspill dersom de møtte opp på festen, noe de valgte å gjøre.

– Dette oser av en sammenblanding av kongehus og regjering. Dette er overklassen som samler de mektige til fest, sa Frp-representanten.

I lørdagens VG sier den tidligere lederen av Bergen Arbeiderparti, Sigurd Grytten, at vennskapet til kronprinsparet trolig svekker Støre. Han mener avstanden fra millionæren fra Oslo Vest og ned til den vanlige mannen i gata bare øker når han står fram som personlig venn av kronprinsparet.

– Veldig tydelig

Støre selv har avfeid kritikken mot hans nære forhold til kronprinsparet. Han understreket på selve fødselsdagen sist onsdag at han ble kjent med dem allerede lenge før han ble utenriksminister i 2005.

– Jeg mener jeg skal være veldig tydelig på mine roller som utenriksminister. Men jeg ble kjent med dette unge paret da jeg var utenfor politikken, rett etter at de giftet seg. Da jeg ble utenriksminister kunne jeg ikke slutte å kjenne folk, sa Støre i NRK-programmet Politisk kvarter.

Støre understreket samtidig at han er veldig bevisst på at både han og kronprinsparet har offisielle roller, men at det ikke kan hindre ham i å pleie et personlig vennskap med dem.

– En ærlig sak

– Jeg er helt åpen på at jeg møter kronprinsen og kronprinsessen også utenfor det offisielle Norge. Jeg har ikke tenkt å si at jeg slutter med det fordi jeg har fått en annen jobb. Det er en ærlig sak å stå ved sine vennskap, sa Støre.

En rekke Ap-folk deltok under Støres bursdagsfeiring lørdag kveld. Blant dem var statsminister Jens Stoltenberg og kona Ingrid Schulerud, statsrådskollega Karl-Eirik Schjøtt-Pedersen, Aps partisekretær Raymond Johansen og Støres nære medarbeidere i UD, statssekretær Gry Larsen og politisk rådgiver Tarjei Skirbekk.

TROSSET KRITIKKEN: Kronprinsparet ville feire utenriksministerens 50-årsdag i kveld.
Lien, Kyrre