«Global Dignity Day» nærmer seg. Dagen du kanskje aldri har hørt om, går av stabelen 20. oktober. Kronprins Haakon er en av grunnleggerne, og besøker i dag Bergen og Olsvikåsen videregående skole for å snakke om respekt.

Målet er å sette fokus på den universelle retten til å leve et verdig liv.

— Vi lever i en verden av muligheter, og vi trenger at hver enkelt gjør det vi kan for å bringe den i en positiv retning, sa kronprins Haakon til elevene.

Om respekt og verdighet

— Kanskje tror noen at når man er kronprins, trenger man ikke velge så mye. Men det er - både heldigvis og dessverre - helt feil. Vi alle har haugevis av valg å ta - innenfor de rammene vi er født inn i, sa kronpris Haakon fra scenen i gymsalen.

Både elever fra Olsvikåsen og flere andre skoler i Hordaland satt salen i formiddag. Ordfører Gunnar Bakke og fylkesmann Lars Sponheim var på plass på første rad.

— Jeg har lyst til å si til dere i dag, at uansett er det aller viktigste å være bevisst hva du bruker livet ditt til, sa kronprinsen.

Etter møtet med kronprinsen gikk elevene tilbake til klasserommene, der gruppearbeid sto på timeplanen.

— Dere kommer til å jobbe litt i dag. Dere skal finne noe dere er for. Det er ikke lov å være imot noe, sa kronprins Haakon.

Finnes i over 40 land

I 2006 var kronprins Haakon med på å etablere organisasjonen «Global Dignity», og siden har såkalte «Dignity Days» blitt arrangert i over 40 land. De består av en to timer lang seanse på skolene, der elevene skal bli bevisste på hva verdighet er og hvordan det angår oss alle i hverdagen.

Elevene syntes det var «helt konge» å ha en skoletime med kronprinsen, forteller Annicken Andreassen, Kristine Gjerde Kristiansen og Helen Aase Rokkan. De har snakket om hva verdighet er for noe, og nå venter en ny samling i gymsalen.

— Vi skal fortelle to historier om verdighet fra klassen. Kronprinsen var kjempegrei. Han stilte opp på bilde med oss, sier de.

Senere i dag skal kronprinsen delta i Røde Kors' blodbankstafett «Løp for livet» og besøke Haukeland Universitetssykehus.