Det var kirkegårdsarbeider Leif Ove Flygansvær som oppdaget at noen hadde vært på kirkegården ved gamle Tysnes kirke med spade da han undersøkte kirkegården etter nyttårshelgen. Kirken ligger i Tysnes kommune i Sunnhordland og blir fremdeles brukt til begravelser.

— Et sted på kirkegården registrerte jeg at det var fjernet torv på et område med størrelsen 2x1 meter. Torven var lagt på plass igjen og det var ikke gravd dypere. Ellers på kirkegården var det 10-15 enkle spadestikk på ulike steder, sier Flygansvær til avisen Sunnhordland.

- Merkelig og unaturlig

Flygansvær syntes gravingen var både merkelig og unaturlig og ga beskjed til kirkeverge Tore Atle Humlevik som tok kontakt med politiet.

Etter å ha undersøkt stedet, er lensmann Lorentz Lunde ganske sikker på å ha funnet årsaken til gravingen.

— Dette er ikke mystisk i det hele tatt. Det er helt sikkert noen som har vært og funnet seg en blomsterløk. Dette er ikke annet enn at det vokser litt sjelden krokus der, sier Lunde.

På jakt etter spissfleinsopp?

Avisen Sunnhordland lanserte at noen var på jakt etter spissfleinsopp som en mulig polititeori, men det avviser lensmannen.

— Vi er helt sikre på at det er noen som har vært på jakt etter blomsterløker, sier Lunde som mener hendelsen ikke er noen stor sak.

— Dette er mindre enn en ikke-sak. En skal for så vidt ikke grave på kirkegårder. Men her er det bare noen som har plukket med seg noen løker. Det går an å se en plass at det er tatt av noe torv, men den er lagt fint på plass. En må se nøye etter for å se det, ingen skade er gjort og ingen er forulempet, sier Lunde.

Politiet vet ikke hvem som står bak gravingen, og han har heller ikke tenkt å finne det ut. Han oppfordrer likevel krokus-elskere til å se de sjeldne krokusene på kirkegården i stedet for å ta de med seg hjem til sin egen hage.

UTE ETTER LØK: - Vi er helt sikre på at det er noen som har vært ute etter blomsterløker, og vi kommer ikke til å gjøre noe mer for å finne ut hvem det var, sier lensmann Lorentz Lunde om gravingen på Tysnes kirkegård.