— Vi fikk hakeslepp da vi hørte om bestillingen. Når vi ser på datoene for når denne bestillingen ble gjort, kan en begynne å lure om dyrene skulle skiftes ut med de ulovlige dyrene vi har, sier styreformann Snorre Tilseth.

Serie lovbrudd

22. februar ankom en stor forsendelse med amfibier, øgler, frosker og krokodiller Akvariet i Bergen. Alle dyrene ble tatt inn uten nødvendig tolldeklarering. Syv av dyrene sto ikke på bestillingslisten som var sendt Direktoratet for naturforvaltning. Fem av dyrene var cites-listet, og verneverdige, og alle disse dyrene manglet nødvendige sertifikater.

For Akvariets direktør, Stig Sægrov, som etter skandalen med de ulovlige slangene, hadde garantert overfor styret at alle bestillingen nå skulle foregå etter boken, må dette ha kommet meget ubeleilig. Han lot være å informere styret om de nye ulovlighetene.

Agent for Akvariet

I begynnelsen av mars får Krokodille Zoo i Danmark telefon fra Modesto Veccia. Italieneren har vært ansvarlig for leveransene av alle de ulovlige dyrene Akvariet har mottatt. Nå presenterer han seg som agent for Akvariet.

— Han sier han trenger fem krokodiller i en fart, forteller direktør Rene Hebegaard.

En uke senere kommer Veccia på besøk. Han får se hva Krokodille Zoo har til salgs, og bestiller tre dvergkrokodiller og to røde kaimaner.

Hebegaard fikk vite at dyrene ville bli hentet i aller nærmeste fremtid.

Venter i Bergen

En drøy uke etter at Veccia bestilte krokodillene får styreformann Tilseth vite om de nye ulovlighetene. Han blir også orientert om at en ny transport med dyr skal komme fra Italia 21. mars.

På Krokodille Zoo venter Hebegaard på Veccia. Det samme gjør styremedlem Rolf Hansen og de ansatte på Akvariet i Bergen. Men noen må ha varslet Veccia og han kom verken til Krokodille Zoo eller til Bergen.

Tilseth tror ikke det er tilfeldig at det var på vei nye dyr til Akvariet. Mistanken ble vekket da Tilseth fikk vite om forsendelsen som skulle komme 21. mars.

Ville hindre ulovligheter

— Vi stilte med ekstra folk for å hindre at Veccia skiftet ulovlige dyr ut med lovlige og tok dem med tilbake til Italia. Det ville vært like ulovlig som det var å ha tatt dem inn hit, sier Tilseth.

Han vet ikke hvem som har bestilt krokodillene.

— Det må du spørre Sægrov om, sier han.

Men Sægrov ønsker ikke å svare på spørsmål fra Bergens Tidende, og Modesto Veccia svarer ikke på de telefonnumrene BT har fått oppgitt.

For Hebegaard i Krokodille Zoo er dette blitt en trasig erfaring. Akvariet har avbestilt krokodillene.

— Det har ikke kostet oss noe penger, men vi har kastet bort tid med papirarbeidet.