Dette er eventyret om 1500 plastkrokodiller som kom fra Hongkong til Bergen i juli 2010, fordi Akvariet ville gjøre seg fet på at den ekte krokodillen Samson var så populær blant publikum.

— Vi ville selge små Samson-kopier i plast i butikken vår. Men etter å ha solgt fem krokodiller oppdaget vi at de ikke hadde CE-merke, et bevis på at krokodillene var innenfor EUs krav til helse, miljø og sikkerhet, forteller direktør Kees Ekeli i Akvariet i Bergen.

Akvariet avventet heller en kontroll fra Klima- og forureningstilsynet (Klif) 11. mai 2011.

— Da viste vi plastkrokodillene til kontrolløren, som sa at de ikke kunne selges fordi de ikke hadde godkjent CE-merke. Noe vi altså visste, fortsetter Ekeli.

I stedet tok turistattraksjonen kontakt med plastkrokodilleimportøren Pictura Norman AS i Oslo, og sa at Akvariet hadde betalt 90.000 kroner for 1500 krokodiller som var forbudt å selge. Firmaet beklaget, og sa at de skulle skaffe nødvendig godkjenning.

Var ikke leke

— Det resulterte i at Klif fikk et brev der importøren forklarte at plastkrokodillene i Bergen slett ikke var barneleker, men suvenirer. EU-reglene for suvenirer er ikke så strenge som reglene for leketøy. Men det nå en gang slik at det er vi i Klif som bestemmer hva som skal karakteriseres som leker. Og vi bestemte at plastkrokodillen Samson er en leke, sier seniorrådgiver Arnstein Flatlandsmo i Klif.

Dermed gjorde Klif det klart for Akvariet at lille-Samson måtte EU-godkjennes, og påføres CE-merke.

— Tross alt handler det om krokodiller av myk plast, som kan inneholde stoffet ftalat. Stoffet kan blant annet skade reproduksjonsevnen, og stoffgruppen er forbudt i leketøy fordi barn kan putte leketøyet i munnen, sier han.

Var ikke farlig

Men så gjennomførte Pictura Norman AS en egen kontroll av plastkrokodillen Samson, og sendte resultatet til Akvariet. Som igjen sendte det til kontrollørene i statlige Klif.

— Det var da ikke lenger tvil om at plastleketøyet ikke var farlig. Vi fikk dokumentert at Samson ikke inneholdt noen farlige stoffer, sier seniorrådgiveren i Klif.

- Så da salgseventyret starte i Akvariet?

— Nei, sier akvariesjef Ekeli.

— Fremdeles har vi bare åtte ekte krokodiller her ute på Nordnes. Plastutgaven av sjefskrokodillen Samson ble likevel ikke godkjent, sier Ekeli.

— Vi har ikke en gang fått svar på vår siste purring, e-postet 1. desember i fjor.

- Vi tuller ikke med leketøy

— Regelverket er strengt, for vi tuller ikke med leketøy til barn. Jeg kan derfor bekrefte at vi fortsatt nekter salg av et produkt vi vet ikke er farlig, sier seniorrådgiver Flatlandsmo hos Klif.

- Forklar!

— Regelverket krever at dokumentasjonen på at det er innenfor EUs regelverk skal komme fra produsent eller fra en eneimportør i Europa. Pictura Norman AS har i brev til oss hevdet at de er eneimportør av denne type plastkrokodiller. Men det er ikke dokumentert. Vi avventer en bekreftelse fra produsenten China Dragon i Hongkong. Før vi får den kan ikke Samson godkjennes for salg, sier Flatlandsmo.

Han understreker at Klif blant annet er til for å ivareta sikkerhet, som er nedtegnet i et felles europeisk regelverk.

— Og så langt er ikke krokodillene godkjent innenfor dette regelverket. Det må vi forholde oss til. Til det beste for barna, sier han.

— Egentlig er jeg glad for at vi har et godt regelverk. Vi får bare vente, sier akvariesjef Kees Ekeli, som nå har tro på et lykkelig snipp, snapp, snute på dette eventyret.